Hva fan mener dere med hen, Sverige?


Bilde: Svensk hen foran Malmö. Absolutt ikke tilfeldig bildebruk. Kjør debatt.

Korrektert: Sverige

Svenskene har styrt sitt eget land så inn mot den politiske korrekte midten at ytterpunktene blir det klareste vannet i Finland. Det startet ikke med hen-debatten som fikk sitt høydepunkt i 2013 da det ble tatt inn i ordlisten hos vår politiske korrekte bror, men det er muligens et foreløpig lavmålspunkt.

Ikke at noen velger å se bort fra naturens skille mellom to kjønn. Lufta er for alle. Hvis du vil kalle alle menn for manser eller kalle alle kuer og okser for samlebegrepet mømø så er det greit for meg.

Det at det er en stor debatt, og at Institut för språk och folkminnen gjør det til en greie, og drar det inn i den offisielle ordlisten. Det er et poeng. 

Hen er altså et kjønnsnøytralt pronomen som brukes istedenfor hun eller han. Bakgrunnen kommer fra Finland, som ikke har grammatiske kjønn (finsk er for øvrig et finsk-ugrisk språk. De andre språkene i samme familie er for øvrig ungarsk, estisk, amri , syrjensk og nordsamisk). Altså et låneord. Samma det, vi låner ord fra hverandre hele tiden. Kuk er visstnok egentlig svensk, men de sier det sikkert ikke lenger.

Den moderne diskusjonen om ordet oppstod da det feministiske magasinet Ful ikke lenge ville være med på at det var to kjønn, eller tokjønnsmodellen som de kaller det. En modell som enten er naturlig laget, utviklet eller skapt av en eller annen overnaturlig skikkelse (en gud, altså). Uansett, det er lov til å tro på hva man vil også.

La meg få invitere en svenske inn i argumentasjonen. Jonathan Friedman var sosialantropolog ved Universitetet i Lund. Etter en konflikt i 2008 ble arbeidsforholdet der avsluttet. Han sa følgende:

- Är det ett problem i Frankrike skriver folk böcker om det. I Sverige pratar man inte om det för det är pinsamt: man kan prata om pengar, men aldrig om den ekonomiska krisen, att pengarna försvinner. I stället pratar man om kvalitetsutveckling sa han til Lundagard i 2008.

Kritikken har fortsatt fra amerikanske Friedman og hans svenske kone på bloggen Avvikandelandet. De har blit kalt rasister, naive og at de har et fullstendig urealistisk perspektiv på innvandring. Blant annet. Mest av alt at de mangler folkeskikk i debatten.

Noe man heller ikke snakker om i Sverige. professor Pirjo Lahdenperä sa i 2014 til Utrop følgende:

- Bare se på rektorene rundt om på Sveriges sentra for voksenopplæring. Tilsynelatende har de ingen utfordringer. Det er jo merkelig! Men går man litt under overflaten, viser det seg at de ikke snakker om utfordringene fordi de er redde. Sverige er et samfunn der visse saker ikke diskuteres. Jeg kaller det et samfunnet preget av rädsla och tystnad, frykt og fortiing

Er det slik at Sverige ikke vil debattere? Vil de helst kjøre midt i veien, slippe å velge mellom han og henne?

I 2006 skrev lederskribenten i Dagens Nyheter følgende:

'Politiskt inkorrekt' har blivit en form av beröm i vårt påstått instängda debattklimat, syftande på självständigt tänkande i form av till exempel negervitsar och blondinskämt. Avsikten med PK-begreppet är i grunden att legitimera cynism; jag tror inte på växthuseffektjämställdhetbistånd, minoriteters rättigheter, sociala reformer, Amnesty ochLäkare utan gränser alltså är jag lite tuffare. (klipt rett ut fra Wikipedia, så lenkene får du med gratis).

Kulturredaktør Sarah Sørheim i Aftenposten skriver dette i 2015:

Det er en besynderlig øvelse å gå inn den delen av svensk debatt som handler om kjønn og kultur. Selv om språket og referansene er nærmest de samme som våre, oppleves den som totalt fremmedgjørende. På den ene siden preges ordskiftet av en nærmest lammende konsensus eller politisk korrekthet, samtidig som aggresjonsnivået er overraskende høyt. Hvordan havnet de her? En mulig forklaring kan være at den svenske offentligheten fungerer som et eneste stort ekkokammer, der de korrekte meningene stadig gjentas og forsterker hverandre, uten at de blir motsagt og urfordret

Det er farlig å være uenig i Sverige. Det er farlig å ha en mening som kan tolkes. Er man kritisk til innvandring er man rasist, er man opptatt av at menn skal få lov til å like jakt så er man anti-feminist (enhver oppegående tjottleik vet at kvinner også kan like jakt og menn hate jakt, slik som undertegnende). Det er ikke rart svenskene liker Skavlan, og omtaler det som et debattprogram. Det at programlederen snakker mest om seg selv må passe den svenske folkesjela godt.

Bakgrunnen for denne aggresjonen var en enkel samtale med en svenske i Stockholm. Jeg snakket om mine tvillinger som den ene elsker rosa og den andre Spider-Man. Han jeg snakker med (jeg sier han, men det kan ha vært en hen) sier følgende:

- Jäg likar bäst att leka med Lego med hen.

HEN? HEN? Hva faen mener du? Har du en datter eller en sønn, eller har du ikke sjekket? Vel, jeg sa ikke det - men jeg klarte ikke å dy meg likevel: Jeg spurte om hen satt eller stod når hen tisset.

- I min familj sitter vi alla..

Big fuckin' wohoo. Whatever. Det kan de få lov til. Folk er folk, og folk er utrolig forskjellige. Det at folk skal tvinges ned i et politisk korrekt system er å skille ut forskjeller, påpeke dem og sette søkelyset på dem. Det er å fjerne muligheten til å være individ, det er en kamp for å få flest mulig til å ta den samme MAO-uniformen på seg hver morgen. I et samfunn hvor alle er like er det å være ulik problemet.

Denis Leary sa det best: Shut the fuck up.

Hvorfor er dette et poeng i Norge? Den svenske politiske korrektheten begynner å snike seg inn her. Sakte, men sikkert skal vi inn i samme formen. Ovnene er klare, og krana er skrudd på fullt. Vi smelter sammen. Slutt med det. Det er et fritt liv, og det bør det fortsatt være.

Alle må ha samme forutsetninger. Samme muligheter og mest mulig likt utgangspunkt. Men vi er ikke hen, og det er lov til å påpeke bjelkene i samfunnets øyne. Hvis ikke dør vi av flisene.

Inntil videre: Shut the fuck up, Sweden.


 

15 kommentarer

04.04.2016 kl.19:33

Tjottleik?? Hvilken grautmyr var opphav til DET kallenavnet? *skrattler*

For øvrig bra skrevet og mange er enig med deg vil jeg tro. :)

Pål Nisja-Wilhelmsen

04.04.2016 kl.21:28

Anonym: Toten ;)

Magnus

04.04.2016 kl.19:51

For å sitere Jan Teigen: Svensker er en skam for oss som bor i Nord.

Pål Nisja-Wilhelmsen

04.04.2016 kl.21:28

Magnus: For å være pinlig nøyaktig var det Prima Vera. Dog er jeg relativt sikker på at det var ment ironisk for å provosere vårt politisk korrekte broderfolk.

ove

04.04.2016 kl.20:39

Akk så bakstreversk. Argumentasjonen ligner den ved innføringen av stemmerett for kvinner og første ordinasjon av kvinnelig prest i Norge. La svenskene agere som de vil. Først om noen år kan vi evaluere. Jeg var i sin tid midt i debatten om røykeforbud på fly. Det var for de fleste fullstendig utenkelig og vi vet hvordan det gikk. Utenkelige endringer i dag kan bli selvfølger i morgen. Hilsen ham og hen.

Pål Nisja-Wilhelmsen

04.04.2016 kl.21:26

ove: Dette har ingenting med kvinners rettigheter å gjøre, det er feilsporing. Hen er uansett kjønn. Poenget mitt er at det er et symptom på et samfunn som ikke ønsker å ta valg. Da er det lettere om det er ikke noe valg, bare noe sånn passelig Medelsvenssonsk.

Tommy Zielinski

04.04.2016 kl.21:13

Ove: "Først om noen år kan vi evaluere"????

Trenger du virkelig "noen år" på å konstatere det helt åpenlyse?

Sverige er totalt 'f*kked opp', på så mange måter!!

Nettvenninnen

04.04.2016 kl.21:14

Artig at du har begynt med å blogge,Pål.

Pål Nisja-Wilhelmsen

04.04.2016 kl.21:25

Nettvenninnen: Jeg begynte faktisk å blogge i 2003 (den ligger fortsatt på nett: http://nisja.sprayblogg.no/), men denne her er vel mer "seriøs".

H

04.04.2016 kl.21:16

Hen kan jo komme godt med fra tid til annen, så slipper vi skrive han/hun.

Pål Nisja-Wilhelmsen

04.04.2016 kl.21:25

H: Det svenske språkrådet anbefaler faktisk å bruke intetkjønn...

H

04.04.2016 kl.21:54

Blir ikke intetkjønn veldig upersonlig. Liksom: "I tillegg bør det være en varm og omsorgsfull person."

Rasmus

05.04.2016 kl.15:30

Oavsett den politiska innebörden av "hen" är det tidsbesparande. En empirisk undersökning (Ibrahimovic, 2016) visar att i en normaltext med normalmycket ord sparar man 2.43 minuter på att skriva "hen" istället för han eller hon.

Ott

05.04.2016 kl.15:45

Man har också infört "Swisha, Lajka, och Zlatanera så vad är din poäng? Ingen jag känner använder ordet hen i talspråk. Även om din påhittade stockholmare gör det så är det ointressant.

Man blir spyfärdig på det norska svenskehetsandet. Norsk mas om svensk politisk korrekthet har blivit det nya politiska korrekta.

Ott

05.04.2016 kl.16:04

Magnus: Är du medveden om att han gjorde en svensk version av låten som där han vände på det?

"Det är Sverige som är bra (så lyckliga i norge)" exakt samma text fast omvänt :) Din idol var antingen en hora som ville "slå i Sverige" eller bara ironisk.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits