Du blir lurt hver eneste dagHver eneste bidige dag blir du lurt. Av massemedier, sosiale medier, venner, ukjente, blogger, kommentarfelt og myndigheter. Trill rundt.

Fordi du lukker øynene for sannhetene som er rett foran nesen på deg.

Det er kameraer gjemt i skyene. Spøkelser på høylys dag. Kjemikalier i alt. 

Fly slipper ut chemtrails som overvåker oss. Det er bevist på YouTube!

Sant. Sannere. Santest.

I maten vår er det så mange kjemikalier fordi myndighetene doper oss.

Det er så sant som bare et kommentarfelt kan vise.

Vaksiner dreper oss.

Det er en blogger som har skrevet det!

Staten lurer oss hver dag.

Det står på et diskusjonsforum til en kvinneside. 

Sant. Sannere. Sannest.

Tilgangen til nett har gitt oss utrolige muligheter til å finne fakta. Til å lære og kommunisere. Til å vite mer.

Samtidig har det gitt uante muligheter til å vite hva som skjer til enhver tid. Slik medier gjør det med sine saker. En sak blir optimalisert, tilpasset og forandret helt til den "klikker." Merkevarer lever i en villfarelse om at de kan få alle de som en gang kanskje tenker på brun saus til å besøke sine sider ved å bygge masse innhold. På sosiale medier så blir vi behandlet som idioter av organisasjoner som vil at vi skal like, dele, kommentere og tagge for kanskje å vinne et gavekort på dårlig samvittighet.

Informasjon er ikke i seg selv supert. God informasjon er bra. Fakta er godt. Likevel glemmer vi hele tiden at vi bare er mennesker.

Vel, noen mener kanskje at robotene skal ta over. Det er bedre at du får en tilpasset feed av det du mener og mer av det, og aldri blir utfordret. Hva gjør det med deg? Hva skjer hvis et barn aldri får beskjed om at den gjør noe feil? Hva skjer med en rasist som bare snakker med andre rasister, og kun får mer av det han eller hun mener i samme feed?

Vi er mennesker. Vi feiloppfatter informasjon. Vi feiltolker fakta, og vi må bli motsagt. Vi må bli opplyst og vi må bli funnet.

Ingen kan bygge en tilstedeværelse alene. En merkevare vil aldri kunne alene ha nok trafikk eller mulighet til å være både pizzabaker og nyhetsmaker. Og en bank vil aldri bli en fullgod leverandør av tips om sparing. Uansett vil banken alltid være motivert av omsetning, salg og bunnlinje.

En datamaskin vil aldri fortelle deg at du tar feil, eller hvis den når det nivået vil den fort finne ut at vi mennesker er problemet. Bare spør Cyberdyne Systems.

Nyhetsfeeder i sosiale medier tilpasset av algoritmer, automatiske forsider og nyhetsoversikter samt tilpassede virkeligheter er den største trusselen framover.

Vi lar store, amerikanske giganter bestemme hva som er greit (vold og fundamentalistisk religion er greit, brystvorter er det ikke), og vi lar datamaskinene gi oss stadig mindre badedam.

Badedammen til en rasist er en dam med bare likesinnede fordi datamaskinen gir mer av det han eller hun liker og deler. Beviset på at meningen er berettiget, riktig - kommer fra nyhetsfeeden som sier nøyaktig det samme som han eller hun selv sier.

Og så gir vi andre opp fordi vi skal jo la alle snakke. Vi skal ikke bli sinte, bare fornærmet. Helst så ofte som mulig. Vi lever av å være fornærmet, men tåler ikke at folk blir sinte. Vi prøver å holde det borte. Klikker ikke liker på det, eller kommenterer ikke tilbake. Det er best å tie ihjel. Sånn bortsett fra at da tåler vi så inderlig vel.

Så hva er poenget? Hvorfor blir vi lurt? Hva er faren?

En fri presse er sikkerhet for å ikke bli lurt. Tyrkias president kan ikke ture fram i hele verden fordi verden sier ifra, men vi får Trump hvis det bare er datamaskiner og lesertall som teller. Den frie pressen er avhengig av frihet.

Frihet fra klikk, algoritmer og merkevarer. 

Så vil vi ha markedsføring. Vi vil ha sosiale medier. Vi vil ha algoritmer som lager ting bedre. Men alt med måte. Markedsføring og reklame med innhold er helt greit, men vi kan ikke la merkevarene eie all informasjon. Vi kan ikke la Facebook eie hva som kan sies og ikke sies.

Fordi vi er mennesker. Som blir lurt. Fordi vi må ha noen som stiller spørsmålstegn. Vi trenger noen fra VG, Dagbladet, Aftenposten, Nettavisen og NRK som spør hvorfor. Hvorfor nekter politikere innsyn? Hvorfor vil ikke Kongehuset si hvem som eide en yacht? Hva koster egentlig innvandringen? Hva mener egentlig Donald Trump? Er vaksiner faktisk farlig (for øvrig, nei, vaksiner er laget for å beskytte oss mot sykdommer og folk som ikke vaksinerer barna sine bør ikke få tilgang til nett mer)? Noen må fortelle oss at jada, en eller annen Kardashian har vist puppen - men det du må vite er at IS og Syria har samarbeidet. Redaksjoner og redaktører, den fjerde statsmakten om du vil, må være der. Det koster, og det bør vi betale. 

Vi er alle like, men noen er likere enn andre. Men det betyr ikke at den som har fått flest likes er best. Det må vi skjønne, media skjønne og samfunnene skjønne. 

During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act. (Orwell)

5 kommentarer

Arne Just Lund

05.05.2016 kl.20:52

Livet dreper oss til slutt. Det er etter at vi har blitt rundlurt av alle slags sjarlataner. Det hele er styrt av naturens mørke makter.

Robin

05.05.2016 kl.21:08

Det jeg tenker mest på er hvorfor aksepterer ærlige nordmenn å betale 36% i inntektsskatt og deretter 25% momsskatt på alt de kjøper?

For hver 100-lapp du tjener konfiskerer staten 36 kroner! Bruker du de resterende 64 kronene tar staten nye 16 kroner! Minimum 52 kroner av hver tjente 100-lapp!

Thom

05.05.2016 kl.22:38

Robin:

Det er fordi vi liker et samfunn hvor staten omfordeler deler av inntekten til fellesskapets gode. Ja, noe går til byråkrati, noe går til folk som svindler NAV, og noe går til annet svada. Men mesteparten går til å støtte sakene de er ment til.

Og en sterk stat er eneste løsning for å sikre en rettferdig fordeling av godene. En rettferdig fordeling av godene gjør at avstanden mellom fattig og rik blir mindre. Noe som er bra. Likhet skaper større harmoni i samfunnet, mens større ulikhet skaper disharmoni.

Strike

05.05.2016 kl.22:52

Thom:

Det er facinerende å lese innlegg fra ferdigprogrammerte mennesker som oppfatter dagens system som det optimale og eneste riktige.

Du og alle andre bør sjekke forholdet mellom inntekter til staten opp mot utgiftene.

Det er en enorm manko og hvor forsvinner disse pengene?

For å si det på en annen måte:

Hvis vi ikke hadde et skattesystem, og en person kom og ringte på døren din og forlangte at han skulle ha 80% av alt du tjener, og fortalte deg at til gjengjeld skulle han ta vare på deg..

Hadde du da akseptert det?

Viggo

07.05.2016 kl.03:11

Strike: ville ikke akseptert dette. For det 1.er det veldig mye de forlanger i premie, og for det 2.er jeg skremt over hvordan tullinger på tinget forvalter vår innbetalte skatt.Misbruk av innbetalers tillit hele veien i lomma på snyltere, kjeltringer og de som ikke gidder jobbe.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits