Det er livsfarlig å stole på Facebook

A male face with a taped mouth and a red cross on it symbolizing censorship.
Censorship is all around.
Freedom of speech is the political right to communicate one's opinions and ideas via speech. The term freedom of expression is sometimes used synonymously, but includes any act of seeking, receiving and imparting information or ideas, regardless of the medium used. In practice, the right to freedom of speech is not absolute in any country and the right is commonly subject to limitations, as with libel, slander, obscenity, copyright violation and incitement to commit a crime.

Hvis du har vært heldig nok de siste dagene har du kanskje fått med deg en sak i nyhetsbildet om sensurering av nordmenn på Facebook. Bakgrunnen er et Pulitzerpris-vinnende bilde fra Vietnamkrigen. Et bilde som sensureres hvis du legger det ut på den amerikanske sosiale kanalen. Tom Egeland, forfatteren, gjorde det.

Sensurering på Facebook er ikke nytt. Eirik Newth skrev et glitrende innlegg om dette i 2012. Det er mange som har blitt stengt ute, og det er noen ganger vanskelig å vite hvorfor. 

Noen måtte ha baktalt Josef K., for en morgen ble han arrestert uten at han hadde gjort noe galt.
- Franz Kafka, Prosessen

Ofte blir folk utestengt fordi de rapporteres. Fordi noen har baktalt dem. Mange nok rapporter fører til utestengelse (her hevder Facebook selv at dette ikke skjer automatisk, men vi tror på at også Facebook opplever mange som skriker som mer støy enn en). Flertallet må ha rett.

CNet gikk akkurat igjennom hele det forvirrende kaoset som er sensuren til Facebook

For det første så er ikke Facebook et sted hvor alt er lov. Det er ingen åpen plass for diskusjon uten lover og regler. Den lange oversikten over deres, noe ulne, regler finner du her.  I tillegg deler Facebook gjerne informasjon med Politiet og myndighetene hvis de mener lovbrudd har skjedd eller kan skje. Over 81 prosent av ønskene fra amerikansk politi ble etterfulgt. I Norge er faktisk tallet mye lavere, kun 48 prosent

Som saken sier:

Zuckerberg was never elected to any office. But he's built one of the most important websites in the world, and he makes decisions that affect all of us. There's no way for any of us to appeal.

Han (og selskapet) vet til og med dine politiske synspunkt. Klikk bare her.

Som du kan se av bildet under er jeg visstnok interessert i både happiness og life i tillegg til Høyre (jeg har aldri stemt Høyre, for øvrig).

Det store problemet er at sensuren er tilfeldig, og den er ikke slik du kjenner den fra medieverdenen ellers. Der norske medier styres etter en plakat hvor man skal ta hensyn (Vær Varsom) så er det ingen slike hensyn får Mark og kompani. De styres etter amerikansk moral, og amerikanske regler. (Presisering på plass: Reglene til amerikanske Facebook er laget i katolske Irland).

Hva så med nyhetene du får? De er tilpasset din verden. Jeg får en klar overvekt av nyheter om Liverpool i min nyhetsfeed, og dertil mye mindre om Manchester United eller Chelsea. Det er Facebook som tilpasser den verdenen jeg ser så jeg får mer av det jeg har lest før. Mer av det jeg allerede mener, tenker, sier og gjør. Jeg får mange nyheter om hvor fortreffelig Hillary Clinton er, men lite om hvor bra Donald Trump er. 

Jeg går glipp av store hendelser om de ikke deles av venner. Jeg går glipp av ting som faller inn under Facebooks tilfeldige sensur. 

Les også: Dette vet nettet om deg

Les også: Velkommen til avisenes siste dødsdans

Et redaktørstyrt medium, som NRK eller Nettavisen, prioriterer nyheter etter viktighet. Du får det viktigste. Det du må vite (og selvfølgelig mye du egentlig ikke trenger å vite, for å være ærlige). Sensuren skjer ikke etter tilfeldigheter, eller etter om leserne faktisk liker det de ser eller ei - men etter kriterier for å ta hensyn. 

Hvis du velger Facebook som din nyhetskanal så velger du bort å få vite alt. Du får mer av det du allerede tror, mener og er interessert i. Og du går glipp av alt den amerikanske moralen tilsier at du ikke bør se. 

Skal du ha oversikt må du også sjekke ut redaktørstyrte nyhetsmedier. Gjerne flere. 

Så får det være fritt valg for norske annonsører å annonsere på plattformen, men også her bør bedrifter passe på. 

14 kommentarer

Skvatt

25.08.2016 kl.15:48

Flott! Båe gildt og sælt å sjå kor vikteg den offentleg moral er hjå denna andletbokji, eller fjøsbokji som nokre seier. Dei provar at dei tek ansvar, og ikkje tillet noko som ikkje Indremisjonen au kan godtaka. At dei hev tinga tilstadevêrande åt sjølvaste Prentesvarten når nokon hev freikleiken å leggja ut bilete or nakne menneskje, jau, t.o.m. nakne born, skulle berre mangla, sann. Eg lyt berre spørje, kvar var Onkel Politi i denna sakja? Hadde andletbokstyreformannen beint fram gløymd å melda sakja åt dei, tru? Jau, eg berre spyr.

Dag

25.08.2016 kl.17:46

Og dette har jeg sagt siden FB kom, og jeg har enda ikke en FB konto. Kommer heller ikke til å få en.

Privat er routeren åpen for ALL trafikk, ungene skal ikke skjermes for noe, men leve i den virkeligheten som er der ute, med sine positive og negative sider.

Men FB er blokkert i routeren...

Pelle

25.08.2016 kl.21:30

Noe ser ut til å falt ut under publisering her, nemlig den delen hvor det forklares hvordan Facebook utgjør en fare for livet mitt.

Facebook annonserte nylig at de går i krig med clickbait-overskrifter. Hele dette innlegget fremstår som et sutrete opprør mot den avgjørelsen. Overskriften blir dermed ekstra komisk.

Nettavisen kan jo begynne med å fjerne "del på Facebook" under artiklene

26.08.2016 kl.08:27

Facebook er noe dritt.

Øyvind

26.08.2016 kl.08:48

Hei

Flott artikkel.Har kuttet ut facebook for ett års tid siden. Ikke så mye fordi det handler om privatliv etc, men fordi jeg ble lei av å få 40 oppdateringer og bilde av at det snør ute eller alle som gjør akkurat det samme. Gikk lei alt det tomme kan du si.

Når det gjelder din dragning mot høyre kan jeg fortelle deg at Face har rett og feil på en gang. Dette er algoritmer som går over alt du gjør og har gjort og legger opp en sannsynlighetsberegning. Så det er sannsynlig at du egentlig burde stemme Høyre eller så har du hentet fakta om Høyre over en tid, men det som kanskje skremmer deg mer er at Face avstemmer dette mot andre i din vennekrets og at du har en overvekt (stor) av høyrevenner. Heldigvis bestemmer ikke boka hva vi skal gjøre. :-) Men sånn fungerer big data på godt og vondt. Vi går spennende tider i møte nå som makten skifter hender og automatiseringsøkonomien trer inn over politikerne.

Rune

26.08.2016 kl.08:52

Det som er merkelig, er at drap, partering og slakting av mennesker og dyr er helt OK, men IKKE prøv å vise en pupp! DA er sensuren der med en gang.

Gunnar

26.08.2016 kl.09:09

Jeg har lenge sagt at Facebook er I ferd med å bli et samfunnsproblem. FB er ikke det åpne samfunnet men det lukkede! Og siden det er lukket så bør bruken være begrenset og fases ut. FB er ikke egnet som en samfunnskanal!

Kristian

26.08.2016 kl.09:54

Klarer ikke se hvor i innlegget det står hva du kan dø av hvis du stoler på facebook?

Anonym

26.08.2016 kl.10:26

Når de vet at folk vil ha mindre overvåkning, mindre sensur, mer åpenhet, mer ærlighet, mer frihet og mer trygghet, så svarer de med det motsatte. Du går ikke på face for å la verden speile seg i deg, minus alt det du ikke skal få lov til å se og høre om uansett. Du går på face for å speile deg i alt og alle andre.

Nå er det vel ikke påbudt å være på Facebook. Og Zuckerberg er heller ingen global diktator.

Han er underlagt markedet, og hvis han ønsker å bruke face som et politisk verktøy på ordre fra blant andre Merkel og Obama, så får han gjøre det. Imellomtiden vil nye og bedre løsninger dukke opp.

Ståle

26.08.2016 kl.10:54

Denne ensrettingen som mange er så redde for har vel eksistert før også?

Ekko-kamrene som mange av oss visstnok skal befinne oss i, tør jeg påstå fantes i rikt monn også tidligere. Kanskje i enda større grad enn nå.

For hvor mange av herrene og fruene på beste vestkant leste Klassekampen eller Manifest før?

Og omvendt, hvor mange av Dagbla' og Klassekampen-leserne sørget for å balansere nyhetene de leste mot f.eks det tidligere Morgebladet?

svein andersen

26.08.2016 kl.14:50

Face book er latterlig og sensurerende. Sensurerer bort historiske bilder som er facts. Hva mere gjør de - kom med eksempler dere vet om.

Henning L

27.08.2016 kl.12:33

Kan bare forestille seg situasjonen om en avis velger å bruke Facebook som publiseringsløsning. Det er vel det Facebook helst ønsker seg. De vil ha Facebook som kontrollør og sensorist av bilder og tekst i artiklene.

Jonas

28.08.2016 kl.11:46

Avisene og myndighetene gir fra seg makten til FB. Samtidig blir man av potensielle arbeidsgivere mistenkeliggjort hvis man ikke er på FB.

Hail Sukkertoppen.

https://www.firstthings.com/blogs/firstthoughts/2010/03/when-facebook-is-a-threat-to-national-security

Marlene Nilsen

29.08.2016 kl.00:35

Nå spørs det vel veldig hvordan man velger å bruke facebook, jeg bruker ikke facebook for å få med meg nyheter akkurat. og hvis jeg klikker på den linken så vet facebook heldigvis fint lite om hva jeg faktisk er interessert i :) men det er vel pga måten jeg velger å bruke facebook på :)

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits