7 ønsker til jul

Det er snart jul, og her er noen ting som ville gjort verden litt bedre. Kall det sju slag, kall det sju ønsker.

Christmas Child Write Letter to Santa Claus, Kid in Santa Hat Writing Wish List, unfocused lights background
Om denne listen mottas av julenissen, hvis noe slikt finnes, så er det helt greit om den oppfylles.

1. At vi bryr oss litt mer

I et samfunn hvor mye skjer samtidig, og mange ting kan virke særdeles stort og vanskelig er det også mange som faller utenfor. 

Det er noen som ikke skal feire julen sammen med familie eller venner. Det er barn som opplever ting de aldri skulle ha opplevd. 

Det er en stor verden utenfor våre egne grenser. Og mye som skjer innenfor våre egne som ikke skal skje.

Du kan kanskje ikke fikse alt, men du kan være med på å bry deg litt mer. 

Det har aldri vært enklere å møte andre. Aldri vært enklere å snakke med noen som trenger det. Aldri vært enklere å hjelpe. Teknologien har gjort verden mer åpen, så kan du være med på å gjøre den litt bedre.

2. At vi respekterer individene

Det er ikke pasient 627 som ligger på gangen på sykehuset. Det er Ingrid, som i 1957 dro på fest på lokalet som da for første gang hørte Elvis. Der møtte hun også sin mann som døde for tre år siden. De to var en gang i Memphis for å se Graceland. Hun har hatt problemer med hofta siden 1998 da hun sklei på glattisen på vei til julefest hos sin eldste datter. Hun som har skrevet en bok om pedagogikk. I tillegg hater hun skalldyr, men klarer ikke helt å forklare hvorfor.

Vi må ha mulighet for at vi har tid til individene, for vi er faktisk alle unike. Hvis ikke har ingen utvikling noe å si.

Selvfølgelig kan ikke sykepleieren som har for dårlig tid huske alt det, men det kan datamaskinen gjøre. Så kan sykepleieren sette på Elvis fra Spotify på iPaden til Ingrid.

Personalisering blir ofte omtalt som, av mediene som oftest skriver om mediene, tilpasning av nyheter. Den personaliseringen er i beste fall delvis interessant for flest folk. Den mest interessante er den personaliseringen som husker hva du liker på restauranten, hvor legen i et nytt land vet du er allergisk mot en medisin eller hvor flysetet automatisk stiller seg inn til din høyde og vekt. Og det kommer.

3. At vi tar oss tid til å logge av

Jobben min baserer seg på at folk logger seg på. Det er det som direkte betaler lønnen min ved at flest folk besøker Nettavisen for å lese nyheter, sjekker Side3 for godt lesestoff eller Side2 for å bli informert eller underholdt. Så oppfordringen er ikke av egeninteresse.

Selv logger jeg alt for sjeldent av, men jeg gjør det. Gjør det du også. Vi har godt av det. 

Lurer du på om du er for mye online? Sjekk denne listen.

Teknologien vil etter hvert bli så sømløs at vi kanskje er online hele tiden, men samtidig kan fokusere på den og de vi er sammen med - og det vi faktisk gjør. I en verden hvor kontorarbeidsplasser blir gjort med "clean desk" hvor du ikke sitter på faste plasser, personlig rom blir stadig mindre og hvor alle kan få tak i alle alltid trenger vi .... rom.

Pust. Inn og ut.


 

4. En litt snillere hverdag

Philip Kotler, mannen bak markedsføringsboken alle som har hatt en lillefinger borte i markedsføring eller reklame har lest, har skrevet en ny bok. Den heter "Et oppgjør med kapitalismen." 

Kort oppsummert vil Kotler ha en litt snillere kapitalisme. Noen har kritisert ham, og andre som hevder det samme, for å være sosialister eller kommunister (blant annet fordi de mener at milliardlønn til ledere i USA kanskje er litt overdrevet). Det han likevel sier er mange ganger kontroversielt - at vi må fordele inntekter (for oss nordmenn ikke like kontroversielt), og samtidig kreve ting tilbake (u-hjelp fungerer ikke, men innovasjonsstøtte gjør det).

Uavhengig av detaljene i hans bok (les den, klart anbefalt) så er poenget det samme: Vi trenger en litt snillere hverdag. En hverdag hvor man ikke kjører i full fart forbi gangfeltet på barneskolen, hvor man hjelper folk med å holde døra åpen, hvor det er naturlig å hjelpe andre. Ikke mistro, men medmenneskelighet.

Det er gode argumenter for at en stadig mer åpen verden, blant annet takket være ting som Google og Facebook,  gjør at vi får mer forståelse. Det er i hvert fall en start. Eller som Pink Floyd synger: Keep talking.

5. At lærere får den æren de fortjener

Det er mye feil med skolen. At Oslo-skolen ikke lar elever få fri til å besøke familie er omtrent like moderne som fast-telefon, eller at manglende midler gjør at det må brukes gamle skolebøker er omtrent like smart som å bruke sandpapir etter toalettbesøket. Det at vi ikke gir elever individuell oppfølging er i beste fall mindre smart.

Lærerne gjør en kjempejobb. En veldig viktig jobb.  


 

6. At vi tåler en debatt som er faktabasert og at meninger er lov 

Mange ting vi diskuterer, i hverdag og på fest, er følelser og oppfattelser. Noen liker Mayhem, andre liker Sven Ingvars. Nettet har gjort det mulig å diskutere alt hele tiden, og det er mulig å finne "bevis" på nesten hva som helst. For eksempel er hester en frukt. Sosiale nettverk forsterker ekkokammere, men gjør det også enda viktigere å være politisk korrekt. Eliten har fått det mye vanskeligere, for eksempel.

Vi er nødt til å tåle faktabaserte debatter, skjønne at ikke alle kan mene det samme og dra troll fram i lyset. For vi må slutte å bli lurt hver dag, og begynne å stole på fakta. Så må vi la folk få lov til å ha meninger basert på fakta, og diskutere disse. Det må være lov å være skeptisk til innvandring, synes at tiltakene til MDG i Oslo fungerer for å få luftforurensningen raskt ned eller at Trump er en god/dårlig kandidat uten at noen graver en skyttergrav. For det som ikke er fakta er meninger og oppfattelser. 

Les også: Du blir lurt hver eneste dag

Teknologien kan og vil hjelpe oss med faktabasering. Faktasjekk vil snart skje automatisk, og da vil for eksempel folk skjønne at vaksinering ikke er en mening. Så må bare Facebook (og Google) implementere denne faktasjekken. 

7. At vi tåler forskjeller

For å fortsette litt i samme spor som både nummer 2 og 6. Vi må tåle at folk er forskjellige. Det må være lov å tro, mene og hevde andre ting enn det du mener uten at det skal bli hat. Man er ikke automatisk A eller B hvis man tror på C eller D. Hvis du tror det er du fundamentalist. 

Bortsett fra fotball. Det kan alltid diskuteres, og der tar de som holder med det andre laget alltid feil. Det er fakta. Hva er dine ønsker?

2 kommentarer

Nissepawn

10.12.2016 kl.15:14

Til jul ønsker jeg at sosialister slutter å fremstille rike mennesker som onde demoner. Ønsker at det ikke gjeninnføres arveavgift. At Norge fjerner formueskatt og eiendomskatt. Ønsker at sosialister aksepterer at mennesker er ulike. Ønsker at fattige sosialister slutter å være misunnelig når det gjelder rike mennesker.

Til jul ønsker jeg at liberalister slutter å prate dritt om fattige mennesker. Bare fordi en person er arbeidsledig. Betyr ikke at vedkommende er lat og slappfisk. Ønsker at rike liberalister respekterer fattige mennesker. Ønsker også at disse arrogante politikerne slutter å prate dritt om mennesker som spiller xbox og playstation.

Svante Eklövf

12.12.2016 kl.13:40

Självklart är hästar ett frukt. Om ni inte tror bevisen är tillräckligt bra, så har jag bevis som visar en gång för alla att så är det: Ni pratar om hästraser, men å tro att det finst raser är bara rasism. Inga svenskar är så okunniga att de tror på något så politiskt inkorrekt. Men eftersom ingen talar om fruktraser, så kan mycket väl hästar vara ett frukt. Inte minst av sociala skäl. Hej då!

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits