Fullstendig mangel på respekt for folket 

Stortinget gjør mye som folk flest, og flest folk ikke helt skjønner. Det er en av grunnene til at vi har et representativt demokrati. Noen gjør jobben for oss, og tenker for oss.

Det er vanskelig å se den lange linjen mellom infrastrukturinvestering, nyskapning og innovasjon hvis dagliglivet fylles av masete sjefer eller bleieskift. 

Så er det noen saker som virker veldig rare for alle utenfor det store tinget. Slik som etterlønn, pensjonsordninger, ferie og annet for representantene på Stortinget.

Akkurat det handler ikke dette blogginnlegget om.

Dette blogginnlegget handler om noe helt annet. Det handler om total mangel på respekt.

Politikerne er representanter. De representerer oss. De blir valgt for å kjempe vår sak. Det er ikke oss mot dem, de skal være oss. Så er det en god diskusjon om de i stor grad klarer det.

Problemet til politikerne, slik som Hillary Clinton i USA eller Jonas Gahr Støre i Norge, er at man har sovet fullstendig i timen i gjennomsiktighet og ærlighet. For selv om kanskje Trump lyver så buksene hans er i full fyr så virker han ærlig, og han svarer på spørsmål - dog kanskje ikke helt de spørsmålene som blir stilt.

Der merkevarene har skjønt at de må være åpne, ærlige og direkte i kommunikasjonen har politikerne kjørt motsatt vei. Den moderne, digitale og åpne verdenen har truffet politikken som julekveldstraileren gjennom leveggen. 

Mediene har også til dels sovet, men har våknet de siste årene ved å invitere folk til å kommentere på saker, mene i blogger og delta i kommunikasjonen. Muligens var det bloggene Huffington Post og Drudge Report som gjorde at de store tradisjonelle mediene skjønte at det å ignorere leserne i lengden neppe var en god strategi. 

Ovenfra og ned, og pinlig mangel på respekt går ikke lenger. Der politikerne skal representere oss skal journalistene (og bloggere, twitrere og andre) utfordre og prøve å skjønne, se bak og provosere fram sannheter. 

Selv om ikke verdenen er slik som det var da Watergate ble avslørt så tror alt for mange politikere fortsatt at verdenen er slik at man kan ignorere, unnlate å svare og prøve å skjule hva som er den egentlige sannheten.

Fra nå av, uansett hvilken politisk mening du har, så bør du forlange at folk svarer Ja eller Nei. Ikke begge deler, eller ingenting. Det har merkevarene, firmaene og avisene skjønt. Det er egentlig bare politikerne igjen. For den digitale verden er heldigvis alt for gjennomsiktig for å lure folk. 

Så får satiren leve så lenge.


PS! Så synes jeg synd på Torstein Solberg Tvedt som ble sendt til NRK for å være papegøye, men bare litt. 

 

19 kommentarer

Kritisk

14.12.2016 kl.09:11

Det er ikke synd på AP-politiker Torsten Solberg Tvedt som dummet seg ut i NRK. Det viser tydelig hvilke fjerne politikere vi har på Stortinget - som ikke har kontakt med virkelighetens verden i arbeidslivet. Vanlige folk får 3 måneders lønn ved oppsigelse - dersom de er heldige.

Pelle

14.12.2016 kl.09:24

Enig i at politikere har blitt stadig bedre på å tåkelegge, men nisja er fryktelig kjapp til å friskmelde sin egen bransje. Media har blitt mestre i å blåse opp saker og kun prate i tabloide overskrifter. Det blir dermed en negativ spiral hvor politikere blir stadig bedre til a dekke seg for stadig mer konfronterende og personrettet media. Å tro at bloggere uten etiske retningslinjer eller redaktøransvar skal redde dette blir for dumt. Det vi trenger er tvert i mot fagtunge journalister som er i stand til å gå i dybden.

Per m

14.12.2016 kl.09:27

Arrogansen i dette utsagnet fra Trine Skei Grande er nesten ikke til å tro. Hun vet neppe hva som foregår utenfor sin egen lille krets.

"? Vi trodde dette var en ordning som speilet ordninger utenfor dette huset. Nå har de laget en ordning som er altfor åpen for tolkning. Jeg mener vi bør ha like ordninger som andre har, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK."

Det hun sier her er at hun faktisk tror at alle arbeidstagere utenfor Stortinget har 2 års etterlønn.

Tore Saether

14.12.2016 kl.09:29

Jeg har mere respekt for en person som forstår at hans stemme for et forslag er i utakt med tiden og folks oppfatning av rettferdighet og derfor velger å endre standpunkt, enn alle de representanter som ikke forstår det.

Alle kan gjøre feil, men å ikke justere for feilen hvis mulig er idioti. Hvor stor FRP i saken sa du? Kan du ikke skrive enda et nytt og super-interessant innlegg om det også?

Ton

14.12.2016 kl.09:30

Per N, spot on! Dette må Grande konfronteres med!

Arild Tony Lyngstadås

14.12.2016 kl.10:12

OBS! OBS! Viktig å huske at også Fremskrittspartiet stemte for forslaget om etterlønn. Men hvorfor setter ikke Nettavisen fokus på at regjeringspartiet Frp stemte for etterlønn? Bra at Fremskrittspartiet, Sp, Ap, Krf og Venstre har snudd. Det skulle bare mangle.

Mikke

14.12.2016 kl.10:26

Okay. 4 mnd betalt ferie og 2 år etterlønn.

Per M: Hvis Trine virkelig har sagt dette, så er det faktisk grunn til å få en diagnose på henne, hadde dette kommet fra noe annet enn en politiker ville det vært grunn til innleggelse.

Norge trenger virkelig utskiftning i politikereliten, de er som et kor som synger sine egne sanger. De må vekk og erstattes av noen ydmykhet og kunnskap om folket.

Per M

14.12.2016 kl.10:28

Mikke

http://www.nettavisen.no/na24/venstre-snur-ogsa-i-etterlnnsaken/3423292681.html

atle

14.12.2016 kl.10:49

Siden det det er umulig å få bøgen til å forstå at det å være kommunal valgt representant eller stortingsrepresentant, kan være en tøff jobb i en tid ned stort trykk i fra sosiale medier, blir det kun broilere som er ruget frem i partiboblene som tar disse jobbene i fremtiden også.

De kommer rett i fra skoledebatter, og skal etter hvert ta viktige avgjørelser på vegne av nasjonen.

Om 1 eller 50 stortingsrepresentanter får etterlønn i 6 måneder eller et år og litt mer, betyr det ikke et fnugg i den store sammenheng, bortsett i fra at rekrutteringen til folkevalgt innskrenker seg til hjernevaskede parti-unger, som ble rekruttert ved hjelp av"morsomme" aktiviteter på leirer tilpasset ungdom.

Fordelen er at de er skråsikker i alle saker.

Finn Oddvar Stensrud

14.12.2016 kl.11:31

Hvorfor slipper FRP så lett unna?

De stemte også sammen med Arbeiderpartiet.

De sendte ingen til debatten...

Erik

14.12.2016 kl.11:40

Jeg så dette innslaget i Dagsnytt 18 i går og må innrømme at jeg der og da var i tvil om dette var alvorlig ment eller en fleip. Skal vi virkelig akseptere at våre rikspolitikere lever i en boble fjernt fra oss og kan drive med unnvikende manøvrer når de får direkte spørsmål? Nei selvfølgelig ikke!

Alle partier har sine svin på skogen her men ærlig talt, det er ett toneangivende parti, Arbeiderpartiet, som oftest kommer med uklarheter om sin egen politikk og som oftest får taletid ved NRK's mikrofoner uten motbør fra kritiske journalister. Merkelig at de slipper unna med dette...

Et skrekkeksempel i dag på Alltid Nyheter; En kvinnelig representant ble intervjuet om denne saken om forholdene i kvinnefengsler. Hun fikk snakke i 4-5 minutter om et annet tema som stort sett var skittkasting til den blå regjeringen vel vitende at de selv ikke løftet en finger i sine åtte år. Intervjueren fremsto som en ynkelig og kunnskapsløs figur som ikke prøvde å være en motvekt...

Stig

14.12.2016 kl.11:50

Forestillingen fra AP-politikeren var pinlig - som en robot.

Vi har politikere som aldri har hatt en vanlig jobb - rett fra skolebenken via ungdomspartiet og på Stortinget. Og de tok fra oss retten til å stryke kandidater - i demokratiets navn. De skal redde verden og gir blaffen i hvordan det går med Norge og vanlige arbeidsfolk.

Politikere med erfaring fra yrkes- og næringslivet utgjør en trussel for broilere - og de mistenkeliggjøres og hetses av vennegjengen i norsk presse. Hvem har bestemt at det bare er folk uten yrkeserfaring og praksis som skal representere oss på Stortinget?

Espen

14.12.2016 kl.12:24

Et forslag som bare viser at politikerne trør inn i en egen boble i det det velges til Stortinget. Ble sagt av dem, riktignok endel år siden nå, at det var så fælt å være politiker at de trengte ekstra goder. Mitt inntrykk er at det ikke er verre enn at de nærmest går over lik for å bli valgt og senere beholde plassen.

Når det gjelder hva media har lært kan det vel være ymse meninger om. Min oppfatning er at de lite har lært, men fortsetter å spre nokså ensidig informasjon for å tekkes PK'erne. Glemmer at de til syvende og sist lager ris til egen bak.

Ronny

14.12.2016 kl.12:37

Torsten Solberg Tvedt kommer rett fra idiot fabrikken til AP, hva annet kan man forvente ???

Skvatt

14.12.2016 kl.17:35

Flott or politikarane at dei hadde visdomen til å tinga eitt ekstra år med ettarløn for teneste hjå sjølvaste Stortingjet. Med den forhufselegt viktege jobben som dei gjer lyt me alle saman unna dei so lite i kompansasjon for det, elles lyt eg setje spørjeteikn åt patriotismen hjå dykk, sann. Men diverre, straks upatriotiske mediar og bloggararar fekk nyss om den store nyhenda tok avundssjuka overhand og den ofslege populismen vann fram. Eg lyt berre spørja, kvisleisen kan de leva med dykk sjølve, egoistar? Herren lyt straffa dykk, eg lyt berre nemne det. Jau!

Helge Olsen

14.12.2016 kl.20:06

Alt dette var ei komisk politisk forestilling. Når man ser viljen til å berike seg selv så minner det litt om Afrikansk politikk hvor parlamentsmedlemmer etter beste evne beriker seg selv. Saken viser også hvor langt politikerne står fra folket samtidig som respekten for borgerne er minimal. De agerer som de skulle være adelige og de opphøyer seg selv til en nærmest gudelig status. Sannheten er; Stortingssalen er en yngleplass for narsissister hvor selvkjærligheten er påfallende.

Elisabeth

15.12.2016 kl.05:51

Helge Olsen: Spot on!

Mange argumenterer for at narsissister er gode ledere, de er flinke til å smiske, manipulere, avlede, vri på ting og skylde på offeret, som feks. i ideologien bak arbeidslinja, og pensjonsreformen. Folk mener at narsissister får ting gjort, og ofte er gode, fryktløse talere. Joda, men narsissiter er ikke gode ledere av den enkle grunn at de jobber KUN for seg selv og sitt. Egne karrieremuligheter, egne aksjer, og egen makt. Ingenting annet! Men, det skal nevnes at de trenger narsissistisk næring/påfyll, og at de nærer seg på andres ulykke, splitt og hersk. Så derfor engasjerer de seg i å gjøre det værre for de svakeste. De nyter det, og nærer seg på det. Eldre som har stått opp om morran i 70-100 år, betalt skatter, avgifter, pensjonsavgift, bygd opp landet, og oppdratt dagens besteforeldre og foreldre generasjon, har blitt ranet for alt de har spart opp. Pensjonsavgiften feks. Nå sitter mange og sulter og fryser fordi de tvinges til å prøve å overleve på 130 000 kr i året. Mange har nedbetalt bolig, men eiendomsskatt, renovasjonsavgifter, strøm, TV-Lisens, osv, osv. blir for mye... Og skal de noe sted så koster det også skjorta... Sånt liker narsissister, og vil gjerne forårsake mer av det. De mangler respekt, ansvarsfølelse, og skyldfølelse. Det er alltid andres feil, de selv er perfekte, og overmenneskelige. Derfor kan de ikke lytte til folket, og nettopp derfor er de heller ikke representanter for folket, noe de faktisk er ansatt som, og da burde det samme gjelde for dem som i alle andre jobber. Er du inkompetent, og uvillig til å lære, og gjør det motsatte av den jobben du er ansatt til å gjøre, så bør du sparkes! Uten etterlønn!!

Vi må slutte å stemme inn narsissister! De har ikke noe godt på bunn, de er kun gode og generøse når de trenger noen å tråkke på, dvs. det er lokkemat, så de kan stikke deg i ryggen etterpå og skylde på deg. Dette er IKKE ledere, de er parasitter!

En god leder lytter til folket, baksnakker ikke, slenger ikke dritt, og henger ikke ut folk i full offentlighet. Har de noe usnakket, så tar de det saklig opp på bakrommet, og gir personen mulighet til å forklare seg. Gode ledere driver ikke med hersketeknikker. En god leder prøver å få oversikt over situasjonen ved å stille spørsmål, og hente inn informasjon, fra flere hold, og gjerne ulike meninger. En god leder vet at det alltid er flere sider av samme sak, og at det er mange som berøres på forskjellig måte. Han kjører ikke bare på og hevder arrogant at han alltid har rett, men er ydmyl og åpen for at han kan ta feil, og i så fall vil han ta grep for å ordne opp i dette. En god leder søker å være rettferdig, ærlig og åpen. Er det noe som er for komplisert så gir de beskjed om dette, men åpner for at de som er interesserte kan stille spørsmål, eller få insikt. En god leder spiller ikke, men stiller med åpne kort. En god leder kompromisse ikke egen moral, ærlighet, respekt, eller rettferdighetsans og empati. Derfor kan ikke en dårlig leder overkjøre en god leder ved hjelp av svindel, smisk, eller hersketeknikker, uten å avsløre seg selv som det råttne egget han er... Dette vet råttne egg, og derfor går de ekstra hardt ut for å latterliggjøre, eller skade de gode og ekte lederne...

Fjo

16.12.2016 kl.01:37

Politikerne kan gå på dagpenger fra NAV som alle andre må.

Når ventelønntiden ønskes utvidet, er det kun fordi de vil sitte på ræva og vente på rette jobben skal bli ledig......fylkesmann, adm. dir. eller noe annet fint. For å gå inn i en ordinær stilling med litt for lav inntekt er ikke bra nok for dem etter å ha vært på Tinget. Kassa på Rema? Neppe...

Fafnir Sturlason

16.12.2016 kl.14:51

Jeg er helt enig i innlegget ditt. Dessverre er ikke dette første gangen, og neppe siste gangen, AP sender personer for å snakke med media som egentlig ikke har peiling på det de snakker om. DVS de har sikker "peiling" men de er så langt fra beslutningsprosessene at de ikke kan gi tydelige svar eller komme med entydige svar i enkle JA/NEI spørsmål.

Jeg spør meg om ikke dette er en strategi fra AP sin side. De kan tåkelegge og uansett hva som blir sagt har Støre og de høyere opp i systemet ryggen klar.

Hvorfor ellers skulle de sende Jan Bøhler for å diskutere asyl- og innvandringspolitikk med Siv Jensen i Debatten på NRK? Sist jeg sjekket så hadde ikke Bøhler noen posisjon som skulle tilsi at han skulle sitte der og debattere. I tillegg var han tydelig nervøs og utilpass.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits