Derfor blir 2017 et strålende år

Hvordan du synes året som gikk var kommer mye an på politiske holdninger, personlige utfordringer og tilfeldigheter. Hvordan neste år kommer til å bli vil også være en kombinasjon av faktorene, men noen ting er helt sikkert mens andre ting er sannsynlig.

Selective focus. European Union flag in the background.

Europa går som en kule, og ingen bryr seg om økonomien lenger

Ser du bort ifra Hellas så har alle de europeiske landene nå økonomisk vekst. Det som kalles eurosonen går også bedre enn USA. 

Samtidig betyr det at landene ikke lenger bryr seg mest om økonomien (som landene i Europa mente var viktigst i 2015). I Frankrike har terrorisme, ikke overraskende, gått langt forbi økonomi mens det i Tyskland er immigrasjon som scorer mange-gangeren over økonomien.

Det er tre store valg i Europa neste år (sorry, vi er for små til å ha mye å si her) hvor det er meget sannsynlig at landene vil bevege seg mot høyre. 

Nederland 

Ved forrige valg var VVD (Folkepartiet for frihet og demokrati, et økonomisk liberalt parti) det største partiet med PvdA (Arbeiderpartiet) som nest største parti. De to hadde til henholdsvis 41 og 38 seter. Meningsmålingene viser nå at det er PVV (Frihetspartiet, nasjonalistisk høyreparti som er anti-EU og anti-islam) som kommer til å bli det største partiet. Statsminister Mark Rutte har uansett en sterk oppoverbakke fram mot valget for å beholde regjeringsmakten for koalisjonsregjeringen mellom det liberale partiet og arbeiderpartiet i landet.

Valget skjer den 15.mars

Frankrike

Presidentvalget i Frankrike vil bli avholdt den 23.april. De to kandidatene som da får flest stemmer vil ha  en siste runde den 7.mai. De to kandidatene som leder på målingene er Republikanerne (høyreparti) med Fillon og Nasjonal Front (nasjonalistpartiet) med Marine le Pen. Fillon kaller seg selv for til høyre for høyre, og er foreløpig storfavoritt til å vinne.

Tyskland

I Tyskland leder fortsatt sittende CDU med Angela Merkel, men de merker at partiet som kaller seg alternativet for Tyskland er på vei fram. Det høyrepopulistiske partiet fikk 4,7 prosent av stemmene i 2013 i sitt første valg. De siste målingene har gjort partiet til det tredje største med rundt 14 prosent av stemmene (også bak SPD - arbeiderpartiet). Datoen for valget i 2017 er ikke satt, men siste frist er 22.oktober 2017. Slik det ser ut nå vil Merkel-regjeringen overleve, men også i Tyskland er populistene på frammarsj.

... men hva med Storbritannia?

Brexit fortsetter i 2017, men den prosessen er fortsatt uklar. May har sagt at hun vil sette det i gang senest i mars 2017, men det er kun hvis hun har mulighet. Og om Skottland blir med ut av EU vet ingen.... Er det en ting som er usikkert med Storbritannia så er det at det er usikkert. Sannsynligvis blir Storbritannia også i 2017 medlem av EU, og at de forlater før 2019 skal mye til. 

Dreiningen mot sikkerhet og ønske om proteksjonisme blir ofte påpekt at har som bakgrunn i en økt terrorfare. I Vest-Europa ble det i 2015 drept 175 mennesker av terrorisme. I 2004 var tallet 196. I 1988 var det 270 i ett angrep, og nesten 450 totalt. Det som derimot er fakta er at terrorisme har økt betraktelig i andre regioner. Spesielt i Øst-Asia, Nord-Afrika og Midt-Østen siden tidlig 2000-tall. Se mer om statistikken her. 

For den som er opptatt av å analysere hva trendene betyr så vil en økt fokus på sikkerhet medføre et press, nok en gang, på reise. Det tar i snitt 13 måneder for et reisemål å komme tilbake til normalnivå etter terrorangrep (i antall besøkende), noe som er lavere enn sykdomsutbrudd og politisk ustabilitet. Som mennesker er vi overraskende, for mange medier og eksperter, smarte nok til å regne ut at sannsynligheten for å bli drept i terrorisme er utrolig lav. Den store påvirkningen skjer nok i ønske om nærhet og trygghet, som får både økonomiske og politiske ringvirkninger.

Det skjer også en utvikling mot to distinkte mennesketyper: De ekstroverte og de introverte. Ikke slik vi er vant til å definere det, men i verdenssyn. Problemet er at de ekstroverte, de som tror på en verden og forståelse uansett ikke klarer å snakke med de introverte som mener deres "way of life" er under angrep. Det som er redsel får utløp i sinne fordi personer på den andre siden ikke skjønner at det er redsel, men kaller ting for rasisme eller egosentrisme. På den andre siden skjønner ikke de introverte hvorfor vi skal akseptere ting som bryter med det vi kjenner fra før, som igjen skaper sinne på den andre siden. Det må da gå an å skjønne at religion X gjør slik? 

Men hva med stakkars oss da?

For; det første er det ikke veldig synd på oss.Oljeprisen er på vei opp, og vi har stort sett gode tider over alt. Hva betyr utviklingen i Europa for oss? Det tre valgene i Nederland, Frankrike og Tyskland vil ikke direkte påvirke oss som ikke-medlemmer av EU umiddelbart. Men: Mer om oss her oppe i annerledeslandet senere.

July 9, 2016 - Portrait of current president of the Russian Federation Vladimir Putin (born on 7 October 1952). Russian text translation top: President of the Russian Federation, bottom: V. V. PUTIN.

Blir det krig?

Etter valget i USA har jeg til mine arbeidskameraters store irritasjon sunget på Jahn Teigen-hiten "Øst og vest er ikke fiender i år, kan vi tro at det er sant?" Poenget, som er gjemt inne i en barnslig lyst om å irritere litt til, er at Russland og USA vil i 2017 stå nærmere hverandre enn de har gjort på lenge. Det vil mange nok mene er på vondt, og andre på godt. Det kommer an på øyet som ser. Putin er ikke kjent for å være demokratiets forkjemper, men så har ikke akkurat landet han styrer noen lang historie for å være et velfungerende demokrati. 

Så, nei, det blir ikke krig mellom øst og vest. Det du derimot kan være sikker på er at Russland blir viktigere i 2017 enn det har vært på lenge. Og at den utviklingen ikke stopper opp. Som forretningsmann og kvinne bør du se østover. Verden er mer enn McDonalds og Coca-Cola, som for øvrig begge to taper markedsandeler om vi skal tro ekspertene.

Hvis du lurer på hvordan Russland girer opp så er det bare å følge med på for eksempel deres føderasjonscup til sommeren, eller hvordan de kommer seg ut av dopingskandalen. Den russiske bjørnen er våken, og brøler.

Hva som skjer med Kina er noe helt annet. Der Norge tar knefall så gjør Trump noe helt annet. Kina er fortsatt en økonomisk stormakt, men det knirker i leddene. Mange fabrikker flytter fra Kina til Vietnam og Filippinene.

Vi lar NRKSuper sette streken på spørsmålet: - Ikke redd for at det blir 3.verdenskrig.

Eller, for ordens skyld, det blir økonomisk vekst i USA også. 

Digital transformasjon og revolusjon

Så til selve rosinen i den berømte pølsen. Vi er på randen av en digital revolusjon med kunstig intelligens, maskinlæring og virtuell virkelighet som gir oss uante muligheter. Ikke til å skyte zombier på nye måter, men til å faktisk få en bedre hverdag. Det store, åpne, samfunnet gir oss en verden fri fra landegrenser for informasjon.

Det at Apple sliter påvirker kanskje mange av de som vanligvis skriver om ny teknologi på sine Macbooks, men ikke la deg lure. Utviklingen skjer på dine vegne fra veldig mange. Så er det kanskje augmented reality (tenk Pokemon) som vinner og ikke virtual reality, men for deg som forbruker betyr det kanskje at frontruten din viser deg kartet du trenger og at VR-brillene du kjøpte fra Playstation blir liggende. Det går fint.

Blockchain kommer til å revolusjonere hvordan bedrifter samarbeider, og hvordan du som forbruker forholder deg til ting som matsikkerhet eller kjøp. Den globaliserte digitaliseringen gjør at vi er nærmere virkelig informasjonsbytte enn vi noen gang har vært. Det betyr også at vi aldri har hatt mer informasjon tilgjengelig for de som styrer oss. Selv om politikerforakten påstås å være høy er det også en skapt illusjon. Et demokrati skal ha en naturlig mistro mot sittende makt, men å tro at politikerne med tidenes tilgang til informasjon og muligheter for analyse skal gjøre dårligere beslutninger enn før er i beste fall naivt. 

3D-printing vil gjøre det mulig å lage kunstige lemmer, lage reservedeler lokalt (og kanskje hjemme) og kanskje også etter hvert mat. Vi har kun sett toppen av isfjellet her. Vi får førerløse lastebiler som sikrer oss mot ulykker, og førerløse biler så fotballspillere kan kjøre hjem på julemorgenen uten å bli tatt i pustekontroll. Stordata vil gjøre vår hverdag mer tilpasset og behagelig. Medisinsk teknologi når nye høyder, og vi får forskringsteknologi som gjør det også bedre for oss alle... 

Du trenger heller ikke være alt for redd for robotene: Har du jobb i framtiden? 

Hvis du trodde at det gikk fort før så bare vent i 2017... Selv sitter jeg her med en Google Home som er en ny bestevenn. I 2017 får du også en. Om ikke Google Home, så en ny digital bestevenn som hjelper deg med hverdagen. 

De 5 grunnene til at 2017 blir et strålende år for deg

1. Oljeprisen går opp så Norge får mer penger (som igjen betyr deg)

2. Det er valgår, og det betyr at partiene med makt legger på litt ekstra i budsjetter

3. SSB spår at arbeidsledigheten vil gå ned, og stemmer nummer 1 vil det være gode nyheter for mange i oljebransjen også.

4. Du vil få mer å rutte med i 2017 (kjøpekraften vil øke igjen, etter at den gikk ned i 2016)

5. De som tjener mellom 400.000 og 500.000 kroner, vil få nesten en tusenlapp i skattelette neste år. Tjener du over 1 million, er skatteletten 2.400 kroner, og tjener du under 150.000 kroner, kan du glede deg over 200 kroner i skattelette. Kjøp deg en ekstra god Grandiosa for å feire!

PS! For deg som skal kjøpe bolig er det gode nyheter siden det nesten aldri har vært bygget flere boliger her til lands. Det vil bremse prisveksten noe.

5 av grunnene til at 2017 blir et strålende år for verden

1. Større nasjonale satsinger
De nasjonale satsingene i mange land smitter over, selv om bakgrunnen er ønske om sterkere eget land. Ved at USA bruker mer penger på sin egen infrastruktur så får det også ringvirkninger internasjonalt hos leverandører og annet. Det samme skjer i svært mange andre land. Økonomer tror på et år med investeringer, og det skaper både kortsiktig og langsiktig gevinst.

2. Polio blir borte.
Kun 34 tilfeller i 2016. Blir det null i 2017? I 1988 var det 350 000 tilfeller. (Kilde: CDC Global Health)

3. Krigen i Syria vil være over
Kryss fingrene for at det ikke fører til overgrep fra Assad-regjeringen, og at det kun har konsekvenser for et lavere press på nabolandene fra flyktninger og at IS nedkjempes. Kanskje blir også IS borte.

4. Det er optimisme i verden
Selv om det ikke virker slik hvis du leser noen skribenter så er folk flest optimister igjen. I USA er optimismen større enn på mange år, og vi er følelsesdyr alle som en. Tror vi ting går bra, så går det som regel bra. (Kilde: AP) Legger du på at det nok blir økonomisk vekst i USA, som verden så ofte kikker mot så ser det lyst ut.

5. Medisinsk utvikling fortsetter i ekstremtempo
Kuren mot kreft har aldri vært nærmere (kilde). Vi kan operere folk med augmented reality med eksperter geografisk andre steder. Vi lever lengre og bedre.

Og, skulle ikke det være nok så kommer det både en ny sesong av Game of Thrones og en ny Star Wars-film. 

Professional female athlete sprinting from blocks on numbered start line on outdoor athletics track on olympic stadium full of spectators under a dramatic evening sky. Sprinter is wearing generic athletics kit.

 

For her er 5 ting som garantert vil skje i 2017:

1. Den 26.oktober blir alle dokumentene rundt mordet på John F. Kennedy tilgjengelig for offentligheten.

2. Ukraina vil arrangere MGP 13.mai 

3. Radiohead, Bryan Adams, Elton John og Lana del Rey skal spille konserter i Norge. Og Justin Bieber.

4. Finalen i Champions League spilles i Cardiff den 3.juni

5. I november vil det være 100 år siden den russiske revolusjonen

Og 5 ting som kanskje skjer, kall dem gjerne spådommer:

1. Google fortsetter som teknologiens ledende stjerne, Apple har falt for langt fra stammen og fortsetter nedturen

2. Arbeiderpartiet blir valgvinneren, men det blir ikke regjeringsskifte fordi SV og SP blir for små.

3. Facebook får en nedgang i bruk, mens meldingstjenester øker (inklusive Facebooks egne Messenger)

4. Donald Trump vil ta denne tradisjonelle inndelingen av venstre-høyreaksen og ødelegge den med mindre enn 140 tegn

5. Liverpool blir seriemestere i Premier League.

Bransjemessig får du en reaksjon på programmatisk nettverkskjøp hvor folk slutter å kjøpe på tilbud, og heller kjøper kvalitet. Men det er mest interessant for oss som jobber med digitale medier. Du som forbruker vil nok helst like at det vil bli slutt på annonser som prøver å ødelegge leseropplevelsen din. Ikke minst fordi Google og andre nettleserfabrikanter vil tvinge alle til å gå vekk fra det. Er du journalist anbefaler jeg denne gjennomgangen.

Og, ja, jeg lover å ta fram spådommene om ett års tid. Og, ja, jeg er klar over at nummer fem er den mest usannsynlige.

PS! Hege Ulstein i Dagsavisen er av den rake motsatte oppfatningen: 2016 var ille. 2017 blir verre.

Kilder: World Economic Forum, The Guardian, BusinessWeek, GQ, Datagraver, The Week, Humanosphere, NRK, Nordea, SSB

17 kommentarer

Bob

28.12.2016 kl.12:32

"Det som kalles eurosonen går også bedre enn USA"

Hvis du tenker på BNP vekst stemmer vel ikke akkurat det helt?

Pål Nisja-Wilhelmsen

28.12.2016 kl.12:45

Det er i prosentvis vekst, men skal være enig i at det ikke er store forskjeller. Kilden er den første i kildelisten for den noe grundigere analysen

Stig

28.12.2016 kl.12:34

Gjennomtenkt og interessant analyse - og noe av det minst politisk korrekte vi har lest på lang tid.

2016 var året da den selvutnevnte eliten fikk folket mot seg - og gikk på en solid nedtur. I seg selv en seier for demokratiet (folkestyre).

Enig - 2017 blir et spennende år.

Pål Nisja-Wilhelmsen

28.12.2016 kl.12:48

Det er interessant å lese hvem som mener hva, og jeg tror vi lager for mange falske skyttergraver som ikke finnes. Skepsis mot religion er ikke religonshat. Det å være redd for det som et nytt er ikke rasisme. Pink Floyd sang en gang Keep Talking. Det bør vi gjøre.

Knut

28.12.2016 kl.12:48

Det er jo flott at noen enda er i stand til å se det positive i det nye året som kommer men personlig klarer ikke jeg å se dette.

Den tredje verdenskrig er allerede i gang i Syria.

I europa vet vi at vi vil få økt terrorisme neste år.

Det står milioner av afrikanere som vil invadere Europa.

Valgene til neste år blir vunnet av høyreekstreme partier. Dette godtar ikke den ekstreme venstresiden og borgerkrigen er i gang i land etter land i Europa.

Økonomien til europeiske land går ikke så bra som du beskriver. Land etter land får økonomiske problemer da ingen av de klarer de store utgiftene som immigrantene påfører oss. Allerede nå har flere land begynt å ta av u-hjelpspengene for å holde hodet over vann. Sverige tar allerede 50% av pengene som skulle gått til u-hjelp. Da får spesielt Afrika det travelt med å komme og alle vet at snillismen råder og vi ikke er tøffe nok til å stoppe hordene.

Nei sorry det finnes ikke en eneste god nyhet for 2017.

Pål Nisja-Wilhelmsen

28.12.2016 kl.12:50

Hvis du har rett får jeg ikke skrevet noen oppfølger om ett år. Så da er det vel å håpe at jeg har rett? Afrika, som kontinent, har mange av landene med høyest økonomisk vekst nå for øvrig.

Knut

28.12.2016 kl.12:59

Det er stor vekst i enkelte afrikanske land men de vil ikke klare og ta seg av befolkningsbomen som er forventet å være ekstrem høy.

Det eneste positive kan være at Trump blir president slik at USA slutter med å lage borgerkrig i land etter land.

Selvfølgelig håper jeg at du har rett men vi får nok ikke se en oppfølger fra deg til neste år for da ligger du på svenskegrensen kledd i kongens klær 😁

Sture

28.12.2016 kl.13:07

Knut:

Det er ikke for sent å melde seg på som passasjer til planeten Mars - siden du mener at verdens undergang er nært forestående.

Vi andre blir her og tipper 2017 blir et glimrende år som 2016.....

Knut

28.12.2016 kl.13:16

Der kom den første fra den ekstreme venstresiden som ikke syntes det er ok å skrive positivt om Trump 😜

Lykke til i året som kommer 🌪💨🤕🤒🤔

per

28.12.2016 kl.14:31

Her sto det mye rart....orker ikke kommentere alt, men tror du må se nærmere på kildene dine, for veksten i eurosonen er ikke på nivå med USA..

Torkel

28.12.2016 kl.14:34

Krigen i Syria går ikke over, men kommer til å eskalere i store deler av midt-østen.

Det er ingen grunn til optimisme i verden, da mennesket er på god vei til å ødelegge hele planeten. Dessverre er det for sent å begynne å prøve på å redde den.

Sture

28.12.2016 kl.15:31

Synes kronikken er treffende og godt skrevet - i motsetning til dommedagsprofetene på venstresiden.

Trump vant fordi han vant folket og Hillary tapte fordi hun satset på eliten og de tett befolkede delene av USA. Det i seg selv er en seier for demokratiet - og aller morsomst var Dagbladets politiske redaktør som benket seg i New York men fikk glasstaket i hodet.

Tipper 2017 blir svært bra - spesielt dersom vi klarer å holde AP & co vekk fra regjeringskontorene. De ødela nok i siste periode.

Knut

28.12.2016 kl.16:40

Flere og flere i Norge og Europa blir som dere kaller de rasister og nasister. Dette er fordi vi blir presset på en multikultur vi ikke vil ha. Denne kulturen ødelegger landet vårt med voldtekter, drap og ran. Helsevesenet klarer ikke dette og mange sykdommer vi hadde utryddet kommer tilbake og dette skjer i en tid vi burde brukt mindre antibiotika, ikke mere.

Velferden vår blir borte og lovløse tilstander kommer til å råde. En slags borgerkrig er allerede i full gang i Frankrike skal man tro på hva innenriksministeren sier. Politiet kommer til å legges ned da ingen vil arbeide der og militæret tar over. Sverige er det første landet i Europa dette kommer til å skje.

Alt dette er det venstresiden sin politikk som har skylda for og det er sosialistene og media som får blod på hendene sine som er skyldige.

Hvordan i all verden går det an å se noe som helst positivt for fremtiden?

Per Roger

28.12.2016 kl.21:33

Her var det mange "forståsegpåere".

Alle kan jo ikke ha rett, men alle kan ha litt rett.

Konklusjonen kan vel bli at verden vil gå fremover på sett og vis. Noen vil få det bedre, mens andre vil få det verre. Fremtiden er kanskje ikke rosenrød, men den er heller ikke helsvart. Godt Nytt År!!

Fafnir Sturlason

28.12.2016 kl.23:59

Likte denne best: "5. De som tjener mellom 400.000 og 500.000 kroner, vil få nesten en tusenlapp i skattelette neste år."

For hvem faen bryr seg vel om 1000 kroner i skattelette PER ÅR? Hadde det vært per måned, men per år? Hvis det er det de mener med skattelette til folk flest så burde de heller brukt pengene på noe forunuftigere!

Skeptisk

29.12.2016 kl.06:50

Trump blir President, Stor-Britannia hopper av EU-toget etter Brexit. Klart folk blir optimistiske p.g.a dette!!

:D

Bare Per

29.12.2016 kl.14:19

Så sant, så sant, hele verden ser mye lysere ut med no one but Donald Trump i det hvite hus. Vi får håpe det betyr at både IS, Taliban og Nord-Korea nukes bort fra jordens overflate. Når det gjelder Russland så er det å håpe at de ikke kommer seg bort fra dopingskandalen men mister alle OL-medaljene de jukset seg til og at vi får disse istedet, og at årets fotballturnering får FIFA til å skjønne at VM istedet må gå i selveste England. Og når det gjelder spådom nr. 5 så er det bare én ting å si: Hahahahahahahahaha!!! Dette kommer ikke til å skje i vår levetid, det blir tvert imot United som vinner både PL, FA-cupen, ligacupen og EL (selv om de to siste er Mikke Mus turneringer), du hørte det her først! Skal vi legge til en spådom om Ski-VM, Alpin-VM og VM i skiskyting istedet? Det blir bare norsk! Tredobbelt norsk i alle øvelser! Vi er best! Vi er best!! Vi!!! Er!!!! Best!!!!! Så ja, det blir virkelig et stråååååååååålende år!

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits