Kjære Rema, æ slår opp

Divorce. Torn photograph of wedding cake topper.Some similar pictures from my portfolio:
 

Det begynte ikke så bra mellom oss. Å besøke deg var litt som å rippe opp i en dårlig charterferie til Bulgaria fra 1989 mens kommunistene styrte. Du innbød ikke akkurat til et langvarig kjærlighetsforhold.

En rask inn og ut var greit, men noe særlig kos ble det aldri. Sakte, men sikkert gjorde du deg likevel mer interessant. Du begynte å tilby litt mer, mye spennende og en del som jeg aldri før hadde sett. I tillegg gjorde du det lett. Du var enkel. Det beste. Bare en ting hele tiden. Billigst.

Jeg dro innom deg hver gang jeg handlet. Selv når kooperasjonen ville gi meg medlemsbonus og sendte meg kuponger. Selv når de grønne handlevognene trumfet alle kortene mine. Selv når menyen tilsa noe annet.

Så begynte du å prøve være som de andre. Du imiterte fortsatt øst-europeisk åttitallsmote for pynt, men du skulle ikke være dårligere enn de andre. Billigst og enkel var ikke nok. I tillegg ville du så gjerne være litt mer i bestemte perioder. Litt ekstra billig. Litt mer av alt. Middagstips. 

Problemet var at de andre var flinkere enn deg, og du hadde ikke helt dansefoten til å prøve deg på annet enn trønderrock. Du var verken grønnkul eller kooperativ nok til å være som dem. Den ekstra sminken lurte ingen, og det enkle var ikke lenger nok.

Så begynte du å snakke om deg selv. Æ.

10 prosent på det jeg kjøper mest? Javel, men da burde jeg kanskje fått 10 prosent når jeg handlet tre pakker bleier? Eller gjelder det gang to, eller tre? Eller? Gi meg heller prosent på alt, Rema.

Vel, egentlig prøvde du først å lære meg om barneoppdagelse hos VG. 

Så skulle du fortelle deg om deg selv. Æ

En veldig liten Æ. I hvert fall mye mindre.

Først tok du en tidsmaskin tilbake til et styremøte i kooperasjonen hvor man fant ut at det å ha egne varer, de blåhvite, ikke var noe nordmenn ønsket mer. Så fant du ut at innovasjon ofte er å gjøre det motsatte. Noe annet. Derfor byttet du ut Kims med Rema Potetflak, ølet fra Mack med Rema Pils, risen fra merkevaren vi stolte på - vår kjære onkel Ben - med Rema ris.

Les også: Her er Rema 1000s nei-liste

For det vi nordmenn vil ha i 2017 er mindre. Mindre av alt! Det er ikke slik nå at vi har verdens matfat tilgjengelig over alt. Eller at vi kan bestille matvarer direkte hjem til oss på nett. Vi vil ha mindre utvalg, og mindre merkevarer vi kan stole på. Innovasjonen til Reitan-familien er å begrense utvalget i konkurransen med de andre matbutikkene noen hundre meter unna (ok, noen kilometer utenfor bomringen i Oslo)

men, du æh.... du er i ferd med å bli veldig uinteressant.

Rema, jeg likte deg best når du var enkel og billig. Ikke egosentrisk og radmager som nå.

Æ slår opp. 

PS! Jeg vet det er flere som slår opp med deg om dagen, men kanskje du kan få trøst av en annen eks, Rimi?

35 kommentarer

Per Birkeland

10.01.2017 kl.17:46

Æ vil ha Lerums. Æ vil ha Mackøl. Æ vil ha Hansa. Æ vil ha Aas. Æ går over til Kiwi!!!!

Utro kunde

10.01.2017 kl.17:49

Hehe...

Remasjappa som ligger 5 minutters gange fra huset mitt, bør nok passe seg litt, for Kiwi ligger også der. Og Coop Extra ligger sånn 12-15 minutters gange herfra, Coop Prix 10 -12 minutter. Pluss at jeg liker å gå, jeg. Fin trim. Mange liker å kjøre, og alle butikkene har gratis parkeringsplasser. Unntatt den andre Remasjappa...der koster parkeringen noe.

Men altså, vi får se hva Rema akter å beholde. Knorr må de gjerne fjerne, smaker ikke godt uansett. Så er det vel andre som ikke er enige. Smak og behag. Det som irriterer, er at Rema ser ut til å prøve å velge merker for meg. Jeg er ikke sikker på at jeg gidder det der. Men jeg må innrømme at jeg ikke er noen trofast kunde i kun en butikk...jeg liker å fly rundt og kombinere det beste fra hver kjede. Pris OG smak teller.

Rema imponerer ikke med sin Æpp og sin bonus på 10 varer... Jeg har ikke sånn jævla telefon jo. :) Men jeg har faktisk et Trumfregga bankkort og et gammelt Coop-medlemskapskort. Så det så!

Svigersønn dropper Rema om Rema dropper Coca Cola. Jeg blåser en lang marsj i hele brusen. Men det er neppe det smarteste å kutte , så jeg tror mang en lokal Remakjøpmann kommer til å beholde Coca Cola. Særlig her, for det er egentlig for mange dagligvarebutikker , eller for få mennesker?, så konkurransen er beinhard.

Hold Brillan

10.01.2017 kl.17:53

Nååååååå, vi ska no itj...det e itj no'n som e ejnklar og billigar ejnn Ræma, i dag som i går, og det e no bærre så det e, det. Og det e itj no som e likar ejnn Æ, som gi dæ rabbatt på dæm varan du kjøp mæst, ejnt'n det e færdigsodd, Dahls pils ejll billigast kaffisort'n te karsk. Ka meir træng du, sjø? Og det likast av alt, når du haindl på Ræma så gå no'n av pængan du bettal te Troillongan, som dæm spons. Og slik bidra dæm te å bygg eit lokomotiv i norsk fotbaill som ska vinn i aill åran som kjæm, å hei og hei og hei og hååååååååååå!

TRN

10.01.2017 kl.17:57

Pål Nisja har åpenbart ikke skjønt at Rema fortsatt skal være billigst på alle varer i butikken. I tillegg får han 10 % ekstra på de varene han kjøper mest hvis han bruker noen minutter på å registeres seg på en app. Forklar meg problemet, Pål.

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.18:50

TRN: Jeg vil ha utvalg, ikke billige produkter hvor jeg ikke kjenner opprinnelsen.

Tenke Sjæl

10.01.2017 kl.18:12

Nå er det visst PK å ikke like Rema. Kanskje fordi avisene fant noen "eksperter" som ikke likte Æ-kampanjen. Hatet til de store kjedende har alltid vært stort i Norge. Det messes om dårlig konkurranse og høye priser. Så gjør altså en av kjedene noe dramatisk for å redusere innkjøpskostnader og for å redusere utsalgsprisene. Men neida, det var jo ikke det vi mente... Lidl ville vi visst heller ikke ha. Endring vil vi ha, bare alt fortsetter å være som før! Snart er det bare Norgesgruppen igjen. Da blir det nok bra. Æ drar på Rema!

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.18:50

Tenke Sjæl: Jeg mener Æ-lanseringen var god. Selve produktet litt middels interessant. For øvrig ville jeg gjerne ha Lidl.

Stein

10.01.2017 kl.18:17

Artig dette. Regner med du som alle andre er klar over at de andre kjedene også skviser ut leverandører? De sier det bare ikke så høyt og klart som Rema. Sjekk butikkene i februar og du vil oppdage varer som plutselig er borte. De sa bare ikke noe om det.. Å boikotte Rema gjør ikke resten av butikkene godt. Da kan de justere opp sine priser og tjene litt ekstra på deg

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.18:49

Stein: Jeg er ganske sikker på at leverandørene sier godt i fra, men jeg har ikke noe problem med å slå opp med andre dårlige norske matbutikker. Opplys gjerne hvilke leverandører som er skviset ut hvor og hva man ikke lenger får tak i. Det er gode opplysninger.

JR

10.01.2017 kl.18:19

Jeg syns det hele er litt merkelig.

Av hva jeg har forstått, så dropper de mange av disse merkene for de ikke klarer å være konkurransedyktig på pris. Når de så dropper noen leverandører, blir det mer hylleplass og mindre konkurranse for andre leverandører, som jeg igjen slår postitivt ut i forhandlinger med de leverandørene som blir igjen.

At Rema måtte gjøre noe, det har vært klart lenge. Og hvis jeg har rett på ovenfornevnte, så syns jeg det er fornuftig.

Hva gjelder arbeidsplasser som blir borte, så er det selvfølgelig trist, men Rema måtte ta grep kom etter fusjonen mellom noen konkurrenter tidligere - så det Blir litt enkelt å si at det er Rema sin "skyld" at noen mister jobben.

Ta av Brillan

10.01.2017 kl.18:19

Takk til Hold Brillan, du gjorde meg ennå mer sikker på at det er rett å droppe Rema. Jeg ønsker på ingen måte å støtte RBK.

Jeg har aldri handlet mye på Rema, men nå kommer jeg bevisst til å unngå Rema. Ikke på grunn av RBK, men på grunn av måten de velger å ramme norske arbeidsplasser på ved å bytte ut norsk øl med dansk.

Gunnar

10.01.2017 kl.18:23

For å spare noen kroner forsøkte vi gå over fra Meny til Rema. For noen produkter var det greit men mange produkter vi brukte kjøpe ble det full skjæring. Et par eksempler. Prior Kalkunpølse er et godt pålegg, kopien på Rema en smaksfattig kopi som til slutt gikk i søpla. Fiskepudding er grei mat. Når den smaker papp og ser ut som et svidd trestykke når den stekes blir den ikke kjøpt igjen. Slik var det med mange produkter. Etter 3 mnd var vi tilbake hos Meny. Det er fint å være billig men når det går går sterkt utover kvalitet og smak er det ikke morro lenger. På grunn av flytting ble vår nye nærbutikk en Kiwi. Til tross for halve gulvarealet har de bedre utvalg og produkter enn Rema hadde. Det er ikke lett å være best i dagligvarehandelen, men Rema ser ut til å spare seg til fant og fyller opp med copiprodukter som blir en nedtur i forhold til det man er vant til.

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.18:52

Gunnar: Tror du er inne på kjernen. Billig er bare interessant så lenge det er varene vi faktisk vil ha. Jeg kan gjerne kjøpe min Kims-chips billigst et sted, men jeg vil ikke ha Rema Potetchips. Jeg vil ha Kims.

Frkf

10.01.2017 kl.18:27

Æ støtte de lokale kjøpmenn uansett. Æ trur det her e glømt like fort som Æ e på telefonen til alle ganske snart

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.18:51

Frkf: De fleste handler nærest seg, og selv er jeg fra et lite sted hvor man valgte butikken nærmest. Den gangen. Nå er det Rema, Kiwi, Coop og Spar i fem hundre meters omkrets. Da vil nok man kanskje velge ut fra utvalg. For prisene er relativt like.

JR #2

10.01.2017 kl.18:54

Interessant innlegg.

Jeg tror bestemt at det å innskrenke utvalget er det verste man kan gjøre i 2017. Helt ærlig tror jeg dette kan være spikeren i kista for Ræma.

Jaja, samme for meg. Er trofast Norgesgruppen-handler. Kjører forbi tre Rema-sjapper hver eneste dag. Forbi.

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.20:15

JR #2: Enig. Jeg vil ha mer utvalg, bedre utvalg - og flere valg. Satser på at nettkolonialbutikkene kan fikse det.

Stig

10.01.2017 kl.19:02

Pål Nisja

Så slå opp da og slutt å mas - du kan handle andre steder fremfor å hetse Rema.

Gå heller til angrep på diskriminerende rabatter til Norgesgruppen og Coop - som ikke Rema får.

Tør du gå til angrep mot norsk matpolitikk som er den strengeste i Europa mht import?

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.20:14

Stig: Hva er det de sier i USA: Don't get me started. Norsk matpolitikk og import er en skandale.... vi beskytter i for stor grad ting vi ikke burde beskytte.... Diskriminerende rabatter? Fyll meg inn som man sier på norskoversatt engelsk.

Jan Runar Eliassen

10.01.2017 kl.19:48

Probelemet til rema er at de er små i forhold til norgesgruppen og Coop. De må ha en mer strømlinja butikk enn hva de to andre må ha. Og så satser de på lokale leverandører som for meg er veldig positivt.

Jeg handler ikke Mack øl, for meg er det aass. Og aass beholder vi i rema butikkene her jeg bor. Mack beholder de i butikkene i nord, Hansa hvor de selger mest.

Og så får vi flere øl typer av små lokale micro bryggerier, kort reist øl av lokale gründere. Flott.

Så mister vi 4 typer tannkrem, men har fortsatt 14 andre typer jeg kan velge.

Dette er veldig hypa opp.

Husk at slutter folk å handle i rema 1000 så klarer Reitan seg veldig fint, værre er det med alle de kjøpmenn som har satsa sine sparekroner, og alle ansatte.

Rema 1000 er 100% franschise, Norges gruppen og Coop er kjede eid.

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.20:13

Jan Runar Eliassen: Ja, jeg håper du har helt rett. Og jeg hører i den lokale Prix man sier at "utvalget bestemmes av kjeden og av leverandører." Vi som forbrukere må bare gjøre smarte valg. Tross alt prøver de å gjøre slik de tror er best for oss så de tjener mest.

Torbjørn

10.01.2017 kl.19:49

Æ slår opp, Æ og.

Tidligere var slagordet til Rema bare lave priser, ikke noen medlemskort eller dill dall.

Har heldigvis kort vei til Sverige, der en full handlevogn ligger 25-30 % prosent under den billigste lavpriskjeden i Norge, uten å bli spurt om medlemskort.

Enkelt, bare lave priser, Heia Sverige.

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.20:11

Torbjørn: Prisene er en ting i Sverige. Utvalget noe annet. Det skyldes i en grad hvordan vi i Norge har dagligvareforretninger på hvert gatehjørne, at vi ikke er med i EU og en oppfattelse fra dagligvarekjedene, som kan være sann, at vi kun bryr oss om pris.

Bjarne

10.01.2017 kl.19:54

Pål, tror du har misforstått dette.

Rema har kun plass til et begrenset antall produkter i sine butikker. For å få inn nye produkter, må nødvendigvis eksisterende/gamle produkter ut. Dvs, skal Rema kunne selge for eksempel lokal skinke fra en lokal produsent, må de fjerne skinke fra for eksempel Gilde. Da blir det færre arbeidsplasser for Gilde, men flere i den lokale produsenten. Det har lenge vært kritikk mot matkjedene om at de er for like, nå for Rema kritikk fordi de ønsker å ha et annet sortiment enn de andre virker merkelig. Skjønner at Stein Erik Hagen (eier av Orkla) blir lei seg når Kims (Orkla-merke) forsvinner fra butikkene, men tror nok han overlever. Selv gleder jeg meg til å besøke Rema å finne lokale produkter, fra lokale produsenter. Ønsker man mangfold, bestiller man i 2017 maten på nett, det er noen prosenter dyrere. Kolonial.no har nå et vareutvalg på over 5000 produkter.

Pål Nisja-Wilhelmsen

10.01.2017 kl.20:10

Bjarne: Hvis jeg tar feil, og Rema kommer med mange lokale produkter så skal jeg bli særdeles glad. Slik som da jeg fant kjøttkaker fra Toten Kjøtt på min lokale Rema. Det jeg dessverre har funnet mye av i det siste er Rema-produkter. Og, ja, jeg handler kolonial på nett. Best, billigst for meg siden jeg da ikke plukker med meg ting jeg ikke trenger, og mest miljøvennlig siden en tur for dem leverer til 10-12 og jeg kjøper en gang i uken.... Så det er mange fluer i en smekk.

Glafo

10.01.2017 kl.20:12

Bra skrevet. Støtter den. Vi har sluttet å handle på Rema pga dette. Vi gidder ikke kjøre til Rema for å handle noe og resten i en annen matbutikk. Så god tid har vi ikke.

Trond Strand

10.01.2017 kl.21:09

Nå er det nok.

Vi snakker om norske arbeidsplasser mot at familien skal tjene mere og raskere. Ikke i mot inntekt,men dette stinker.

Takk for meg Ræma.

Jøran

10.01.2017 kl.23:17

Så Pål, du vil ha større utvalg, og dermed Lidl? Definisjon av selvmotsigelse.

Bergtor

11.01.2017 kl.00:23

Organiser en lokal protest.

Om kundene organiserer seg for en dags kjøpestopp hos Rema, vil Ræma se, at det er faktisk andre butikker som selger mat i Norge. Det må ikke være samme dag over hele landet, men lokalt er det viktig markering. Det er flaut for den lokale butikken å være uten kunder den beste handledagen.

undrende

11.01.2017 kl.02:18

Norge er dessverre blitt et u-land når det gjelder mat. Mat skal ikke smake noe, det som smaker er knalldyrt og importert. Vi er blitt en nasjon av kjedebutikker som så og si tilbyr de samme varene, til bortimot identiske priser. Det er så trist å komme inn i disse plastembalerte butikkene. Vi har en stolt tradisjon på bl.a spekemat. Kan noen fortelle meg hvor jeg får kjøpt ordentlig hengt og tørket spekeskinke, uten å betale det hvite ut av øya? Nei, det vi får er oversalta og dårlig tørka, etter en uke i kjøleskapet kommer saltet til overflaten! Oster, Norvegia, folkets favoritt, det smaker ingenting. At Rema nå skal kvitte seg med varer, gjøre tilbudet dårligere, spisse utvalget og eieren selv få tykkere lommebok! Det føyer seg inn i rekken av kjempekjeder og et marked som styres av disse. Nisjebutikker har ikke vanlige mennesker råd å handle i, kvalitet på mat vet vi knapt hva er lenger. En sørgelig utvikling, politikere og forbrukere har latt foregå altfor lenge. Nei, vi får ta tilbake forbrukermakta,få vekk fordyrende mellomledd mellom produsent og butikk, og få et variert utvalg på plass i butikkene, samt mat som smaker.

Karl

11.01.2017 kl.06:49

Det er viktig å se det større bildet, dette er ikke surking fra nordlenninger som vil ha Mack overalt i landet, dette står om viktige lokale arbeidsplasser.

Mack, Hansa Borg, Aas, Lerums og Kims, dette er bare begynnelsen. Rema og bestevennene deres vil ha et samfunn med bare en håndfull monopolister, og skvise ut alle lokale produsenter. Dette er i realiteten et spørsmål om Norges største matvare-leverandør skal få legge ned lokalt næringsliv, og gi de store konsernene fullstendig monopol.

Fortsetter denne strategien vil Rema snart bare tilby varer fra de store som allerede har tilnærmet monopol, Ringnes/Carlsberg og sine egne Billig-varer. De som betaler mest, og gir Rema størst overskudd, får monopol, uansett om andre har bedre kvalitet.

Ingen små, lokale produsenter kan overleve med slike konkurransevilkår, selv om varene de produserer har langt høyere kvalitet enn produktene til de store.

Bort med utvalg og valgmuligheter. Dette er en strategi for at de store skal bli enda større og mektigere.

Og derfor har Rema blitt rÆvva!

Jon

11.01.2017 kl.07:47

Hei.

Synes det du skriver er helt OK. Det er ditt valg.

Man får alltid en konsekvens av et valg, samme hva det er, så man bør tenke gjennom før man skal ta valget. Forøvrig tror jeg rema1000 gnir seg i henda med tanke på all gratis PR de får nå.

Asbjørn Lauvstad

11.01.2017 kl.10:40

Jeg har liten sans for at de av oss som ikke bruker smarttelefon må betale 10 % mer for varene hos Rema 1000 enn hva flertallet må betale. Derfor har jeg tenkt å slutte å kjøpe de varene hos Rema 1000 som jeg kan få like billig andre steder. Jeg oppfatter det Rema 1000 her foretar seg som aldersdiskriminering i praksis.

Mathilde & Robert

11.01.2017 kl.12:34

Veldig bra skrevet, Pål, det beskriver hvordan vi føler det. Før sommeren hadde vi så smått begynt å synes at Rema var en ok butikk å handle i (selv om vi som regel alltid måtte til andre butikker også for enkelte ting Rema med sitt dårligere utvalg ikke hadde). Men etter alt dramaet som var i sommer fikk vi avsmak mot å handle på Rema. Det er spennende å følge med på hva siste innspill fra Rema vil føre til, men vi holder oss lojale til Kiwi uansett.

Laila Monica Nikolaisen

11.01.2017 kl.21:00

JEG ER IKKE SINNSYK!!!

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits