Kan du fatte og begripe hvor forferdelig ungdommen er?

Multicultural group of friends using cellphones - Students sitting in a row and typing on the smartphones
 

Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere.

Ungdommen nåtildags.

De røyker hasj. En av fire på østkanten i Oslo selger det.

Så spiller de dataspill. Hele tiden. Det er et enda større problem enn rus

Men, du....

Skal vi tro på forskning. Ja, du vet fakta og slik. Ikke de alternative greiene, men virkelige fakta. Sannhet. Da blir alt litt annerledes. De bedriver ikke bare med russelåter, røyker hasj og spiller Counter-Strike.

- De røyker, snuser og drikker mindre.

- De er mer hjemme hos hverandre istedenfor ute i gatene og henger.

- Foreldrene kjenner venner og omgangskrets bedre enn før.

Skal vi tro media, der de som ikke er ungdom jobber, så er unge egentlig opptatt av dyre vesker. De leser bare rosablogger. Sikkert mens de spiller voldelige dataspill, røyker hasj og er mer opptatt av verden rundt seg enn noen ungdommer noen gang har vært.

Vil du vite litt mer hva ungdommen faktisk gjør kan du for eksempel lese denne gode kommentaren. Eller spørre dem. Eller lese bloggene deres. For det har aldri vært en situasjon som nå hvor unge snakker mer med oss gamlinger, er mer åpne på hva de mener og gjør enn nå.

Problemet er at det ikke er noe nytt å være forferdet over ungdom. Vi som nå er rundt 40 skriver kritiske Facebook-poster om russelåter med tekster som

Jeg har en poppis jente her som vil hjelpe meg
Lar henne gjør alle min lekser
og kanskje etterpå så voldtar jeg henne

Nei, forresten. Det var Bobby Brown Goes Down med Frank Zappa. Som både i 1979 og 1991 var en stor hit i Norge.

Neste gang vi blir enormt forferdet så husk at vi bare følger historien, og de faste fotspor våre foreldre gikk i. Mine foreldre uttalte at Kiss var enormt bråkete da jeg hørte på det i 1980. Verden forandrer seg, men ikke så mye som vi tror når vi blir gamlinger. 

2400 år etter at Sokrates (rettet) uttalte ordene i introduksjonen her er vi fortsatt på samme sted.

7 kommentarer

Eirik Viking

17.03.2017 kl.10:43

Sokrates, Pål. Sokrates! Burde vært allmennkunnskap. Skjerpings :)

Pål Nisja-Wilhelmsen

17.03.2017 kl.11:45

Selvfølgelig. Skylder på at jeg slapp ex.phil. Skal rette.

Rune

17.03.2017 kl.12:13

KIZZ er fortsatt bråkete

Lilly

17.03.2017 kl.14:02

Jeg bor i Groruddalen. Kan ikke annet enn å si jeg digger ungdommene her. De skaper positivt liv og latter. De er gode mennesker som prøver å finne ut av livet. Akkurat som alle ungdomer i hele verden. Det er da helt naturlig å like det en liker. Vi gamle er retro og litt utafor og liker det vi liker. Forskjellene mellom aldersgruppene i hva vi liker og ikke liker fører til mange komiske og artige diskusjoner😊. Hilsen gammel skrukketroll 😊

Hehe

17.03.2017 kl.22:09

Veeeel...for et par år siden var sønnen i nabohuset russ, og han og noen kompiser drev og malte og mekka på russebilen sin. Musikk på full guffe til arbeidet. Jeg gremmet meg..ikke pga lydnivået, men pga musikksmaken.. Listepop, fra VGlista.. Så jeg skrudde opp volumet på egen musikk til de grader for å overdøve,- og her gikk det i Metallica, Slayer, Motörhead, Judas Priest, etc. Hvem som bråker, kan nok diskuteres :D

Hilsen nok et skrukketroll ( bestemor)

PeeWee

18.03.2017 kl.00:54

Denne her burde være folkeopplysning for alle som klager på dagens ungdom: https://www.youtube.com/watch?v=Pn1K9vidVQg&t=11s

Joda, det er satt på spissen, men husker faktisk at det var fult av pøbel som det rundt omkring på syttitallet.

GetReal

18.03.2017 kl.04:31

Nå vil vel mange hevde at Bobby Brown var en sang med en dypere mening enn hva som kan sies om disse russelåtene. Men jeg ser poenget, det finnes mange sanger som er like gale som russelåtene. I Norge passerer det ofte så lenge det er på engelsk. Men det er allikevel noe som skurrer med russelåtene, det virker ikke å ligge noe ironi, sarkasme eller svart humor i låtene, de er kun rett fram usmakelige. Jeg synes de er en uting, men man er litt for enkelt satt sammen dersom man tror at disse sangene sier noe særlig om holdningene til russen idag, eller dersom man tror at de som bestiller en slik låt er noe annet enn greie gutter. Det er langt mellom underholdning og handling. Hvis man tror disse sangteksteme definerer de som hører på dem så vil jeg hevde at det å følge den logikken er det samme som å si at alle som lar seg underholde av en voldelig film er syke i hodet.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits