Sic Transit Gloria Media

Gentleman who is oblivious to the risks around him.

Massemedienes tid er forbi. Det er ikke en påstand, men en sannhet. 

Leser du norske papiraviser er du blant mindretallet. Ser du på lineære nyhetssendinger så er det mer sannsynlig at du liker Mokkabønner og ikke Smash App App App. Hvis du er en av dem som har fortet deg å kjøpe en DAB-radio for å få med deg radionytt er du en del av den oppvoksende slekten.

Det er likevel ikke det faktum at mediene blir digitale, at konsumet av siste nytt skjer på mobilen og ikke døde trær, ved hjelp av radiosignaler eller på en enveisskjerm i stua som er grunnen til at massemediene har gått og hengt seg.

Da Mark var litt ensom på Harvard hadde han nok ikke tenkt seg at hans forsøk på en slags sjekketjeneste skulle være med og spenne bein på massekommunikasjonen fra mediemastodonter. Da Jack Dorsey laget en internt meldingssystem for selskapet sitt trodde han nok ikke det ville bli den foretrukne kanalen for verdens mektigste mann for å nå ut til folket. 

Fra en verden hvor enkelte redaksjoner var de eneste med nøklene for å nå ut til folk flest, og flest folk, har vi en verden hvor alle kan nå ut til alle med hva som helst. Helst samtidig. 

Medier, og journalister, er i ferd med å bli like mye mislikt som reklamefolk, politikere og advokater. Fra å være hverdagshelter blir journalistene nå hengt ut, gjerne så ofte som mulig også av sine egne. I en fullstendig gjennomsiktig verden kan både virkelige og alternative feil komme rett ut, uredigert som bomeranger. 

Selvfølgelig har mediene sovet i timen. Store avisredaksjoner ble så redde sine egne lesere at de ikke ønsker kommentarer på saker. TV-hus av det aller største slaget hutret på tanken om å la folk publisere selv. Og som elven som får en demning et sted begynte folk å gå andre steder. Hvis man stenger en dør for noen som vil fram leter man etter nye. 

De nye ble sosiale medier, blogger og direktekanaler. Samtidig begynte distribusjonskanalene å kun velge ut det du likte mest, og laget ekkokammer av dine egne meninger og det du gjorde. Fra massemedie ble det en filtrert hverdag hvor person A ser en ting og hører en ting samtidig som person B ser noe helt annet. Der vi før alle så Dagsrevyen ser vi nå alle hver vår unike nyhetsfeed.

Mediene på toppen våknet også til en hverdag hvor deres dagsorden, verdenssyn og påståtte objektivitet ikke lenger var automatisk godkjent som den fulle sannhet. Folk fant andre sannheter, både de alternative og virkelige faktaene - og en vinkling som var annerledes. Var ikke glasset halvfullt? Det var kanskje halvveis tomt? 

I tillegg har annonsørene oppdaget at de like gjerne kan publisere ting selv, og bruker aller nødigst massemediene som distribusjonskanal. Pengene trues også.

Så, med alt på tverke og alt som det ikke en gang var - hva skjer? Massemedienes tid er forbi, men de redaktørstyrte mediene som bruker sil for å velge ut hva du bør få med deg lever videre. Lokalaviser, segmenterte publikasjoner og mediene som lar deg være med og påvirke, delta og hvor journalistene oppdager at de må skrive med - ikke til - leserne - vil overleve. 

Det som ikke skjer er at noen millioner av oss vil se den samme nyhetssendingen direkte igjen. Skal media overleve må media tilpasse seg til en ny hverdag, og ikke sitte med papiravisen i fanget på togsporet mens verden kommer i full fart. Det vil kreve en del harde valg:

1. Hunter S. Thompson skrev i sin bok om kampanjen til Nixon i 1972 at objektiv journalistikk kun var en pompøs beskrivelse journalister la på eget verk, det fantes ikke. Han hadde rett. Det betyr ikke at journalister ikke skriver sannhetene (og, ja, her er det bevisst å ikke bruke uttrykket som er brukt ihjel) - men de sannhetene er subjektive beskrivelser.  Det er bra, og så lenge man vet det - som leser, redaktør og journalist er det bra. Jeg vil gjerne lese både Minerva og Klassekampens versjon av Senterpartiets program.

2. Man må skrive med leserne, ikke til. Leserne er en del av verket, og kan berike og gjøre ting bedre. Leserne er ikke farlige.

3. Meninger må respekteres. Frykt skaper sinne. Det sinnet må forstås. Hvis mediene ikke klarer å skjønne egen verden mister mediene fullstendig sin rolle.

4. Digitaliser alt, og riv ned gjerdene. Hvem vet hvor innholdet konsumeres? Det har skjedd flere forandringer de siste fem årene enn de foregående femti - og farten fortsetter.

5. Tro på egne ferdigheter. Vi har en haug med svært dyktige lokalaviser, redaksjoner og nasjonale helter i media-Norge. Skal vi, mediene og leserne, få en ekstra statsmakt som fungerer må det mye Northug-selvtillit til.

Lykke til. Det trenger vi. 

6 kommentarer

Jan Johansen

11.04.2017 kl.18:56

Jeg var ivrig avisleser fra jeg var tenåring på 60tallet. Grunnet min fars stilling hadde vi rikt utvalg i hjemmet.

Jeg har ikke betalt for en norsk avis på 20 år (utenom en, se nedefor). Norsk "presse" er så løgnaktig at den kan bare dø ut. En avis, som har integritet, som forteller sannheten om Midt Østen, ble fratatt pressestøtten. Etter at Giske rigget reglene for det ene formålet. "I will say no more"

Mikkulv

11.04.2017 kl.19:33

Glimrende oppsummering av etablert mediasituasjon.

Scott Johansen

11.04.2017 kl.20:41

For å sitere investor og siv.ing Øystein Stray Spetalen; "Umiddelbar fjerning av alle pressestøtte, og si opp 1000 statsansatte medierådgivere. Det vil spare 1,5 milliarder, og spare det norske folk for systematisk venstreradikal feilinformasjon."

Det vi har sett i det siste er en statsstøttet mainstream media som med alle midler prøver å beskytte offentlig finansiert virksomhet, ved å gi offentlig ansatte offerrollen. Er det rart at mianstream media vil gå inn og sosiale medier, blogger og frittstående nettaviser vil overta.

http://www.dagbladet.no/kultur/hvorfor-norsk-barnevern-er-ute-i-hardt-vaer/67469488

Judas Iscariot

12.04.2017 kl.11:05

Journalister oppfører seg som mødre. Der moren er journalisten og barnet er deres ideologi.

En mor vil aldri fordømme sitt eget barn, men vil heller forsvare det til det siste.

Det er noe i ordene: "Barnet har et ansikt som kun en mor kan elske".

12.04.2017 kl.14:53

Hei.

Bra innlegg.

hilsen

kai

BOMBSHELL: Inside Canada-USA "Refugee" Trafficking Ring

14.04.2017 kl.17:40

https://www.youtube.com/watch?v=kcqHRsZJjcs

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits