Smarttelefonen er allerede død

Woman taking photo of pumpkin soup with smartphone

Sjefen selv i Facebook, Mark Zuckerberg, kom nylig med sine visjoner for de neste årene for utviklingen for Facebook. Med tanken på størrelsen, og makten, selskapet har i verden betyr selskapets visjoner mye for hvordan alt annet utvikler seg. 

Som han selv sa: Skal du ta en ting med deg er det augmented reality. Dette newnorske uttrykket er kanskje kjent for noen, men for de fleste litt vanskelig å skjønne. Helt til det forklares kanskje slik: Pokémon Go.Den lange tanken er at du og jeg, vi, skal gå med briller som gir oss denne hverdagen hvor verden vi ser blir forbedret med spill, informasjon og annet - og hold deg fast: Skriver med hjernen uten tastatur. Før du begynner å kjøpe hermetikk for å lagre i kjelleren for å beskytte deg mot Facebooks hjernekontroll så er det greit å ta med seg hvor de starter: Med kameraet på smart-telefonen, og lydstyring med din stemme. Det samme som Siri og Ok, Google.

Det er bare inntil videre. Smarttelefonen får leve litt lenger, men er allerede død. Selv om den utrolig kraftige datamaskinen du bærer med deg i dag kanskje er ditt viktigste verktøy så tror ikke Mark og kompani på at det er langsiktig slik det blir. Om det blir briller, kontaktlinser eller en prosessor ekstra i hjernen får framtiden vise. 

Sagt på en annen måte - jobber du med mobilstrategi nå bør du kanskje kalle det taktikk.

Reddest for den nye hverdagen bør nok de klassiske TV-stasjonene være. For selv om de påstår, med basis i de få utvalgte som går med TV-målere, at flere og flere ser mer på lineær TV er de fleste av oss ganske sikre på at det ikke stemmer. Det er farlig å bruke seg selv som eksempel, men da jeg vokste opp stod TV'n på fra klokken 18.00 til mine foreldre la seg. Hver dag. Sist jeg så på lineær TV, og den eneste gangen i år, var da jeg halvkikket på det tragikomiske Melodi Grand Prix på NRK. (Rettelse: Jeg så også halve første Mandagsklubben på TVNorge). Jeg tror ikke jeg er helt alene om en slik hverdag hvor det strømmes mer enn de kopes.

Uansett, for TV-kanalene som ikke gir deg noe kontekstuelt eller on-demand blir det vanskelig. Veldig vanskelig. Vanskelig blir det også for alle som satser på egen teknologi for å distribuere sitt innhold. Jada, jeg snakker om DAB. La det bli med det.

Krise? Ikke for alle. For mediene vil kunne overleve fordi man fortsatt må produsere innhold som programmer, nyheter, serier. De vil bare distribueres annerledes.

Hva så med alle som selger varer? En butikk kan bli mye bedre med augmented reality. Hva om hvert plagg har en blockchain (viser hvor og hvordan den ble produsert?)? Hva om du kan flytte butikken hjem til folk i deres egne stuer? 

For alle som jobber praktisk kan instruksjoner, planer og tegninger vise hva man jobber med mens man jobber. Hva med leger som faktisk kan få se hva de opererer i luften foran seg med 3D-kamera og projisering? 

I tillegg til TV-stasjonene bør nok tradisjonelle distribusjonskanaler bli reddere. Kanskje ikke Telenor som selger datatrafikk, men hva vi i framtiden skal med kabelselskaper er det lov å spørre seg om. 

Les også: Har du en jobb i framtiden?

Mulighetene er mange, men om fem år leser du dette kanskje i løse luften eller får det opplest av en robotstemme mens du ligger i baksetet på din selvkjørende Tesla... 

Du kan se mer her: 

 

9 kommentarer

Oldie

21.04.2017 kl.12:49

Det skjer ikke i Norge,.. ikke i min levetid. Her er man sinker på de fleste områder. Det blir for dyrt, det er for få mennesker til at ting blir lønnsomme..blablabla.

Se bare på hvordan politikerne maser i vei om gründere, ny teknologi, vi skal selge kunnskaper, vi skal være best, skape ny arbeidsplasser, ....

Så kan du se på f.eks. helsevesenet og ny teknologi, nye medisiner, ny type operasjoner..nei, det skal ikke innføres her ennå, fordi forskning ikke har vist at det virker ( mens flere andre land for lengst har innført hehandlingen)..blablabla igjen.

Sånn er det stort sett over hele linja i Norge. :)

Og folk stemmer vel inn AP igjen..med Kolbergs uttalelse: Vi må ta alle skattene Erna fjernet tilbake..pluss øke dem.

Blir neppe bedre...samme hvem som styrer.

.

21.04.2017 kl.14:18

"Her er man sinker på de fleste områder."

Du har ikkje vore mykje rundt i verden forstår eg.

Pål Nisja-Wilhelmsen

23.04.2017 kl.16:17

.Jo, har vel egentlig det?

Richard

21.04.2017 kl.14:36

Dette stemmer godt med det jeg opplever selv, av ca. 100 ansatte på jobben, ser kanskje 10 på lineær TV, og ingen unge jeg ser gidder.

Så er det nå slik at Norge fortsatt er testbase for en del selskaper innen IT (Hardware) og prisene vi har er ikke dårlige. Dermed kan vi nok få oppleve en del av det som beskrives her, i en forrykende fart. Selv gir jeg TV 2-3 år til, og mobilen maks 5 før den integreres i noe annet. Det samme som skjedde med kamera når den ble integrert i mobilen. Kameraene er jo ikke borte, det er bare nesten ingen som kjøper dem som standalone.

Bare Per

21.04.2017 kl.14:51

Jada. Jaaaaaaaaaaaaaaaaada! Implanterte chips i hjernen kommer til å være fremtiden, ingen tvil om det. Slik kan du være tilgjengelig, på jobb, og innen rekkevidde for myndighetene, enten vi snakker Skatteetat eller NSA, 100% av tiden. På denne måten kan rettighetshaverne for fotball og annen idrett også ha 100% kontroll over at ingen kan se deres materiale uten å ha betalt for det på forhånd. Kommer nok godt med når prisene sprenger skalaen om noen år, som vil være helt nødvendig skal klubbene henge med i overgangsmarkedet. Ja, fremtiden er i sannhet lys, det er bare å glede seg!

Magnus Sandvik

21.04.2017 kl.15:09

To ord: Google Glass.

Pål Nisja-Wilhelmsen

23.04.2017 kl.16:16

Magnus Sandvik: Eller var de bare for tidlig?

Brillehater

21.04.2017 kl.18:54

Dette kommer nok fra noen som ikke bruker eller har brukt briller. Det har jeg og det er noe drit og herk. Heldigvis fikk jeg en vellykket operasjon for mange år siden. Jeg gruer meg til alderen sansynligvis gjør briller nødvendig igjen. Nei, briller er ikke fremtiden, jeg tviler på at mange frivillig vil gå med briller hele tiden. Og kontaktlinser er neppe bedre, de jeg kjenner som bruker de får stadig rare problemer.

Pål Nisja-Wilhelmsen

23.04.2017 kl.16:16

Brillehater: Jeg er ganske enig. Tror det er den store stoppen på dette.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits