Til dagens unge

Caucasian woman looking at the view from train window

Livet er en reise. Her er noen reisetips. 

Er det en ting alle eldre mennesker elsker å gjøre så er det å fortelle yngre mennesker hva de burde, og aller helst ikke burde gjøre.Råd, regler, vink, tørre vitser, forbud, påbud og visdomsord saltet med sarkasme, ironi og aldersarroganse. Inne i alle voksne er det noen som vet bedre, og i mange noen som vet best. Så her er noen tips fra noen som er omtrent halvveis i livet. Husk bare at du bør ta de med en klype salt og litt sukker. 

Nyt at du er ung.

Vær glad og likeglad mens du fortsatt kan. Tid er det eneste du har, og som er helt sikkert at du vil miste.

Ikke vær redd for å stille spørsmål, eller besvare andres. Å tro at du har alle svarene er aldri riktig, men de gangene du føler du har rett uansett hva andre sier så hold på egen mening. Det er ingen andre måter at storhet skapes på.

Le så mye du kan. Av så mye du klarer. Så ofte som mulig. 

Husk at jobb må være motivert av at du har det gøy. Hvis du velger jobb kun motivert av penger vil du etter hvert dette ned i en grøft som overfylles av vann fortere enn du klarer å øse unna. Vi trenger alle penger for å gjøre tingene vi har lyst til å gjøre, men hvis du bare gjør ting du har lyst til å gjøre i helger og i ferier har du et mye kjedeligere liv enn hvis du gjør ting du har lyst til hver eneste dag. Ta utdannelsen som gir deg jobben du ville hatt hvis pengene ikke betydde noe, og la pengene være bonus. 

Flytt hjemmefra. Ikke bare fra mor og far. Fra stedet du vokste opp. Landet du ble født i. Opplev noe nytt, spennende og annerledes. Det synet på livet du får ved å oppleve andre mennesker, samfunn og væremåter vil hjelpe deg mer enn du aner. Det betyr ikke at du må leve et halvt år med en stamme i Amazonas. Noen ganger er det nok å flytte fra en kant til en annen.

Spar penger. Det er noe av det kjedeligste som finnes å tenke på som ung. Det er selvfølgelig morsommere å være med på festen i dag enn den som kanskje kommer om en måned. Samtidig får du nesten bare tro oss på at det å ha litt ekstra på en konto gir deg en trygghet, en sikkerhet og noe du vil være umåtelig glad for når det uventede skjer.

Ikke gi opp om alt du har planlagt, tenkt ut og satt som utgangspunkt plutselig forsvinner fortere enn en norsk sommer. Livet har en egen evne til å sjokkere, overraske, overrumple og ta deg på senga. Det du trodde var sant i går kan bli morgendagens løgn.

Din tid er din, men å dele den med noen gjør den bedre. Likevel må du aldri la noen kontrollere deg, eller misbruke din tillit i kjærlighet eller vennskap. Livet er for kort til å bruke på idioter.

Tilgi. Gå videre. Med eller uten den du har tilgitt. Å bruke tiden på det som har vært betyr bare at du ikke bruker tiden på i dag. 

Møter du noen du vil ha i livet så gjør alt du kan for at han eller hun skal være der. De beste menneskene i ditt liv er de som ler av de samme tingene som du ler av.

Det er ingen vits i å sammenligne deg selv med andre. Andre folk har andre utfordringer enn deg. Bruker du tiden på sammenligning kommer du uansett dårlig ut fordi du som oftest kun ser overflaten fra andre.

Husk at de fleste ganger folk er sinte, sure eller irriterte så er det ikke deg. Det er situasjonen.

Gi ting tid. Som oftest ordner ting seg.

Gå til legen. Noen ting må ha hjelp for å bli ordnet.

Prøv å hør på hva andre folk sier uten å tenke på hva du skal si selv. De fleste mennesker forstår mer og aksepterer mer med en gang en samtale er satt i gang. Kanskje er de tingene du er redd for ikke noe du egentlig burde være redd for. 

Gjør noe nytt så ofte du kan. Livet ditt er ikke uendelig langt, og du vet faktisk ikke om du liker fallskjermhopping før du har prøvd det.

Ikke tro at du vet alt.

Ikke tro at du vet for lite.

Du kan ikke leve et liv uten å være skeptisk, men ikke vær skeptisk til alt. Les. Lær. Se. Lytt. Spør.

Ikke sov bort sommernettene. Eller vinternettene. Sov så mye du må, men ikke sov bare for å sove. Kom deg opp. Ut.

Friskt luft er ikke overvurdert.

Du har ikke dårlig tid. Stan Lee var 39 da han laget sin første tegneserie. Vera Wang begynte i moteindustrien da hun var 40. Colonel Sanders var i 60-årene da han startet KFC.

Ikke spis for mye junk food.

Sannsynligvis har du ikke talent eller mulighet til å gjøre alt du kan tenke deg. Vi er ikke alle skapt for å bli skuespillere, forfattere, musikere eller millionærer på aksjehandel. Det betyr ikke at du ikke skal prøve. Prøv på alt du har lyst til, bare ikke gi fullstendig opp fordi du ikke bli den neste Kanye West.

Alle mennesker lærer hele livet. Ingen kan alt. 

Ikke stol på mennesker som sier at de unge årene er de beste i livet, eller at deres egen alder er best. Eller noen som helst annen alder. Alle aldre har sin sjarm, sine fordeler og nedturer. 

Ikke gi opp. Prøv igjen.

Til slutt: Råd er noe vi oftest ikke tenker på at vi har fått, eller burde ha fulgt, før det er for sent. Du er ikke alene om det. 

Lykke til med resten av livet!

Les også: Kan du fatte og begripe hvor forferdelig ungdommen er?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits