Støres store tabbe

Boss highlighting mistake
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Det er ikke lurt å late som om man er noen andre enn den man er.

Jonas Gahr Støre mener han ligner på den nye franske presidenten Emmanuel Macron. Svar på påstanden kom raskt.

 

 

Ser man bort fra det politiske er problemet å sammenligne seg med noen andre i markedsføringssammenheng både vanskelig og ganske lovregulert. I forskriften om sammenlignende reklame heter det følgende i paragraf 3:

Sammenlignende reklame er bare tillatt forsåvidt gjelder sammenligningen når følgende vilkår er oppfylt

a) den ikke er villedende
f) den drar ikke urimelig fordel av den anseelse som er knyttet til en konkurrents varemerker, handelsnavn eller andre kjennetegn, eller av konkurrerende varers geografiske opprinnelsesbetegnelse (renommésnylting)
 

Godt fiske i Gryllefjord i dag🐟

Et innlegg delt av Jonas Gahr Støre (@jonasgahrs)

 

Portrait officiel. © Soazig de la Moissonnière / Présidence de la République

Et innlegg delt av Emmanuel Macron (@emmanuelmacron)

Nå er det vel greit å si at kanskje ikke sosialliberale Macron i Frankrike konkurrerer med sosialdemokraten Støre i Norge. Det er litt som å si at Peppes Pizza er en internasjonal brysom konkurrent for Pizza Hut. Det er dog to veldig forskjellige ideologier, og det er nok sannsynlig at Macron nok ville hatt mer til felles med sperregrensefantastene i Venstre.

Det er en ting. Det andre er det at å sammenligne seg med andre er vanskelig i markedsføring, selv når det gjøres riktig. Når Gahr Støre velger å sammenligne seg med en statsleder som vil kutte offentlige ansatte, redusere skatter, være aktiv i EU-medlemsskap, gjennomføre store reformer for å redusere det offentlige og mye mer virker det kanskje for kjernevelgeren til sosialdemokratiske Arbeiderpartiet noe rart.  Macron har sagt direkte at han ikke er sosialdemokrat, men liberal. Han er for et fritt marked og er en sterk miljøforkjemper. Nå kan det godt være at Jonas Gahr Støre står for alle disse tingene personlig, men hans parti gjør det ikke.

Akkurat slike sammenligninger gjøres ofte av merkevarer. I forsøk på å henge i skjørtekanten på mote, andre populære varemerker eller trender kaster man seg over det uten å tenke på at det også kan gi andre ting enn positive ringvirkninger. Slik som da Abercrombie & Fitch skulle feire det som kalles asian-pacific heritage month lanserte rasistiske t-skjorter eller da Mazda fant ut at det å slenge seg på miljøkjøret med sin nye SUV var smart og sponset filmen - Lorax - som handlet om hvordan oljeindustrien ødela verden (dog indirekte). Ekstreme eksempler? Ja, men det å sammenligne og bruke andre har ringvirkninger.

Hvis Støre virkelig er som Macron - skal da AP bryte med LO? Skal AP jobbe for mindre statlig styring? 

Problemet er at vi mennesker ofte legger mer i sammenligninger, og mer i hvem og hva folk er enn det som kan skinne gjennom på overflaten. Hvis en merkevare, i dette tilfellet Støre, sammenligner seg med en annen merkevare, i dette tilfellet Macron, så vil vi nesten alle ha individuelle tolkninger av det. Derfor prøver de fleste merkevarer å bygge et unikt fotavtrykk, og kun de aller minste prøver å sammenligne seg ved å kopiere innpakning, smaker eller utseende. Å kaste seg etter andre er trikset de mest useriøse og kopiene velger å gjøre, og som regel ikke med særdeles godt utfall. 

Finnes det gode markedsføringseksempler på folk som har klart slike sammenligninger? Jada, men da oftest ved å være noe helt annet. Slik Wendys gjorde med sine burgerkonkurrenter i Burger King og McDonalds. 

 

 

28 kommentarer

Judas Iscaroit

17.07.2017 kl.19:12

Macron har sagt at han er en prostituert for big buisness. Så på en måte kan man si at Støre ligner på Macron. Støre er også en prostituert for big buisness.

Bonna Voss

17.07.2017 kl.19:16

Støres store tabbe!!? Ja han er jo en gigantisk tabbe i norsk politikk så det er jo naturlig at han gjør den ene tabben etter den andre!.

17.07.2017 kl.20:10

Ikke et eneste sted i intervjuet gir Støre uttrykk for at han ligner Macron.

Men hva gjør vel det for en markedsfører som skal levere noe i agurktida?

Pål Nisja-Wilhelmsen

18.07.2017 kl.13:06

Sammenlignende politikk, det å sammenligne er markedsføringsstrategien jeg påpeker. Agurk er for øvrig veldig undervurder. Også på foie gras og leverpostei, som kan sammenlignes. Ikke det samme. Begge deler kommer relativt dårlig ut av en slik sammenligning

Ola H. Aasen

17.07.2017 kl.20:34

Kanskje det ikke var så lurt av Støre å sammenligne seg med den franske presidenten på denne måten. Likevel , de ligner nok mer på hverandre enn hva nordmenn er i stand til å se,

bjørn bråthen

17.07.2017 kl.20:49

Vel Støre legger du ned Arbeiderpartiet og stiller til valg med et nytt parti så ville likheten vært der. Du kunne kalle det multikulturistene.

Tore Andersen

17.07.2017 kl.21:20

Det er ikke Støres skyld. Han har fått beskjed av PR-rådgiver Trym hva han skal mene. Noen egne meninger har han vel knapt.

Kritisk

17.07.2017 kl.21:34

Jonas Gahr Støre - you did it again!

Støre vet kanskje ikke at APs franske søsterparti nærmest er utradert fra det politiske kartet?

Dersom Jonas Gahr Støre tar mål av seg å utradere AP (det finnes knapt en arbeider igjen i partiets ledelse) så er han kanskje en macron?

Mysil

17.07.2017 kl.21:57

Begge er tilhengere av mer multikultur og globalisme.

Støre inviterte 10tusen syrere - fasit ble 35tusen uintegrerbare på evig nav-trygd + de som følger etter pga familiegjenforening.

Støre liker billig arbeidskraft - noe husmalesaken viste + kompaniskapet med rimi-hagen som utbygger hvor de benyttet øst-europeiske uorganiserte arbeidere på slavekontrakter.

Sistnevnte for å skumme fløten av det indirekte økte boligbehovet, som importen av de unevnelige medfører.

Jarl Frode Bech

17.07.2017 kl.22:05

Husker Fleksnes: "Jeg æ'kke tjukk, jeg er HØY OG MØRK!"

Johan Irvik

17.07.2017 kl.22:09

Snakk om tabloid og feilaktig vinkling i denne kommentaren! Her kokes det mager og infisert suppe på tynn spiker.

Støre sammenligner seg jo ikke direkte med Macron, men viser til tre likheter med Macrons prosjekt:

1. Reformering av arbeidslivet ---> møte fremtiden

2. Søke brede, progressive løsninger, og ikke tro at man alene kan løse alle utfordringer. Flere partier har gode løsninger.

3. Avvise (minimere...) ytre høyre

Det er bare å begynne å venne seg til det, for det er Støre som sitter ved roret etter september.

Hans Merkesdal

17.07.2017 kl.22:37

Macron er liberal og ekte fransk - fordi om Jonas G. Støre har bodd i Paris er det nærmeste han kan titulere seg med er en skål " fransk løksuppe" Makan til suppehue.

Ketil

17.07.2017 kl.22:41

Å jeg er Elvis.

Steinar Johansen

17.07.2017 kl.23:54

Støre kan bare sammenligne seg med hvem han vil, han slipper ikke unna det faktum at han er den eneste på tinget som gang på gang er involvert I social dumping og snusk med sine penger

Det er liksom slik LO holder på

De skal ha boikott av Israel

Hva ser man?

Jo de benytter all teknologi som kommer fra Israel

FB

Smart Phone

Kreft behandling for sine ledere og sine medlemmer, allt dette kommer fra Israel

Mikro kirurgi , hvor er det kommet fra ?

Israel selvfølgelig

LO må straks begynne å la seg behandle på gammel måten med saks , kniv og store klyper

LO og Støre , de har virkelig troverdighet

Fjols til fjells

18.07.2017 kl.00:44

Jeg synes Støre ligner mer og oppfører seg mer som QUISLING jeg.

Han solgte jo landet der han sto bak Gro som signerte eøs etter å ha tapt eusaken. Inn bakveien. På lik linje som pengene de tjente under krigen med å selge ovner til nazistene. Støre familien lever enda på de kronene.

Bjarne Bjørnehi

18.07.2017 kl.00:56

I motsetning til Macron'en har ikke Støre'n kommet opp med en eneste ny brukbar idé. Men - i likhet med Macron'en har han et humørløst ego så det holder.

Marius

18.07.2017 kl.06:24

Men, Pål, han sammenligner seg jo ikke med Macron, så hva er denne bloggen for noe?

Pål Nisja-Wilhelmsen

18.07.2017 kl.10:26

Han ser store likheter, er ikke det å sammenligne seg?

Pål Nisja-Wilhelmsen

18.07.2017 kl.13:07

Bloggen er en kritikk av markedsføringen av budskap ved å sammenligne. Det er vanskelig, muligens vanskeligst.

Egir

18.07.2017 kl.07:28

Støre sammenligner seg med Macron - som ikke er sosialist og leder et land hvor det såkalte AP er utradert?

TV2 er i krise og hadde en påfallende logrende reportasje om Støres valgkamp i Tvedestrand. Hva er belønningen for at media igjen skal støtte AP ukritisk og føre en kampanje mot Erna & co mon tro? Alle vet hvor NRK står politisk, men at TV2 legger seg flat for Støre og AP er nytt.

Vi kan ikke stole på et media som har tatt et politisk valg - og skal ha ny regjering.

Eivind

18.07.2017 kl.08:46

Støtter meg til Marius sin kommentar. Skulle ønske du ikke drar slutninger kun fordi NA misliker AP..

Pål Nisja-Wilhelmsen

18.07.2017 kl.10:30

Jeg tror ikke Nettavisen misliker AP, det blir en merkelig slutning. Denne bloggen har som utgangspunkt det markedsføringsmessige i å sammenligne. Det er særdeles vanskelig. Spesielt siden punktene Støre drar fram, EU og arbeidsliv for eksempel er områder hvor AP (og kanskje Støre) står langt fra Marcon. For eksempel, hvis McDonald's sammenlignet seg med Statholdergaarden ville mange stilt spørsmål ved det. Ja, begge driver med politikk... Men forskjellig

18.07.2017 kl.10:53

Logikk fra en markedsfører: "Støre sammenligner SEG med Macron, siden det er sammenfallende politikk på noen punkter"

Herregud, så lavt nivå...

Pål Nisja-Wilhelmsen

18.07.2017 kl.13:04

Det er utrolig få områder hvor det er sammenfallende politikk, men poenget mitt var uansett det vanskelige i en slik markedsføringsstrategi. Om AP/Støre velger det er selvfølgelig helt opp til partiet og personen.

Johan Irvik

18.07.2017 kl.11:18

En prioritert agenda med politiske svertekampanjer (drittpakker..) har ingen plass i norsk valgkamp. Det er uredelig, nedrig og ikke en verdig debattstil i et Norge hvor de fleste ønsker å dra oss bort fra dette svineriet. Hvorfor skal vi med åpne øyne "grise ned" de viktige debattene, som vi alle er tjent med, foregår på en saklig måte og leder til gode løsninger for Norge. Hvordan skal svertekampanjer/drittpakker lede til bedre politiske løsninger for et land? Fortell meg det? Det leder kun til splittelse, elendig politisk håndtverk og idioti! Se på USA? Et forbilde?

Det passer med et Northug sitat her, som kom etter en dopingavsløring:"Ja..nei..det e bare å grattulere"!

Pål Nisja-Wilhelmsen

18.07.2017 kl.13:02

Jeg vet ikke helt hva ditt viktigste poeng er, men mitt var at markedsføringsstrategien med å sammenligne seg er vanskelig og farlig. I tillegg tror jeg det er relativt store forskjeller, rent politisk, mellom AP og Macron/hans parti. Å kritisere markedsføringen av budskap og parti, er det svertekampanje? Eller skal vi la politikere si, gjøre og mene hva de vil uten kritiske spørsmål til verken budskap eller måten budskap framsettes på? Det er vel et navn på det også?

Johan Irvik

18.07.2017 kl.13:36

Poenget mitt er at du med denne vinklingen "markedsstrategien med å sammenligne seg (Støre) med Macron", etter min mening, bare er litt ekstra kreativ i din "drittpakke" overfor Støre. Du pakker det inn i noe "faglig" rundt "markedsføring av budskap og parti".

På sett og vis har det dessverre blitt "normalisert" å komme med personangrep, (les: netthets ---> Lan i MDG, Støre i AP etc.), og det synes jeg vi skal kutte ut..

Med denne vinklingen, synes jeg du avslører dine bakenforliggende motiver ---> rakke ned på den siden av politikken du er i mot og det gjennom et personagrep på Støre.

Derfor -->"Ja..nei..det e bare å grattulere"!

AndersInge

19.07.2017 kl.00:32

Norge fortjener noe mye bedre enn Jonas G Støre.

At en som gjorde knefall for yttringsfriheten i karrikatur striden i hele tatt er statsministerkandidat er en skandale.

Jonas Gahr Støre har så mange skjelletter i skapet at han må kjøpe nytt skap.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits