Derfor er det så lite innovasjon i kardemommelandet vårt

Det skapes ikke mye nytt i Norge. Vi klarer ikke å utnytte at vi er en kunnskapsnasjon med god økonomi for å lage store ting utenfor det som allerede er stort (Statoil, Telenor og DnB). Mest av alt klarer vi ikke å skape de nye, små bedriftene.

Vi er langt bak våre naboland i innovasjon. Sverige er rangert som verdens nest mest innovative land av Bloomberg, mens Finland er på 5.plass og Danmark er på 8.plass. Norge er på en 14.plass. 

Den norske giften for innovasjon er en cocktail av gode intensjoner, urgamle holdninger, risikoaversjon, økonomisk fedme og inngrodde tånegler i form av jantelover. Når det kommer på toppen av for lite privat investeringskapital er det vanskelig for de nye, norske selskapene å vokse fram.

Lyset i enden av tunnelene er at det kan være indikasjoner på at noe er i ferd med å snu. Halvveis dårlige tider i oljebransjen har hjulpet på farten, men mest av alt er det kanskje mange nok innlegg i DN eller unge nok folk på vei inn i styre, stell og ledelse.

I Dagens Næringsliv 20.juli kan man lese at teknologistudentene er i ferd med å erstatte økonomer. I banker. Skolen for risikoaversjon blir byttet ut med utviklere som er vant til å prøve, feile og finne ut nye måter å løse utfordringer på istedenfor å prøve å lage sirkelen stadig mindre for å få minst mulig risiko.

Selvfølgelig vil det ta sin tid før styrene har byttet ut nok siviløkonomer med annen kunnskap, at ledere ikke bare vurderes ut fra deres evne til å redusere risiko og faste kostnader, og at forretningsplaner blir erstattet av vurderinger av forretningsidéer. 

Samtidig har vi som nasjon et problem med økonomisk fedme. Vi har det så godt at det er vanskelig å få nok sult til å måtte lage noe som ikke finnes. Støtteordningene som lages er som oftest politiske redskap for å beskytte noe eksisterende, istedenfor det helt nye. Samtidig vil aldri støtteordninger være nok siden hinderet som oftest møtes er mangel på investeringskapital. Investeringer som ikke kommer fordi det er for mange hindre. Eller har Norge for dårlige idéer? Neppe. 

Det vi har for mye av er redsel.

For å klare mer innovasjon må styre, stell og ledelse ta tre ting inn over seg:

1. Risiko må tas

For å bruke eget eksempel hadde vi en gigantisk diskusjon i Nettavisen for noen år siden. Innovasjonsavdelingen hadde sammen med andre inntekter-avdelingen utarbeidet en ny samarbeidsform med våre to største annonsørkunder. Salgsavdelingene var i harnisk. Det var for mye risiko. For farlig. Økonomi var enig, men det ble gjort likevel. Med hell. Sportspill ble en av de største suksesser. 

2. Lov å feile 

En gjennomgang av tidligere planer og forslag til ledergruppene i Nettavisen avslører at de siste ti årene har det vært foreslått mellom 60 og 70 nye prosjekter. Noen av dem har fusjonert inn i hverandre, noen har blitt redusert og blitt en del av noe eksisterende. Mesteparten har likevel vært feilslåtte ting, og de store tingene har startet som små. I en plan for noen år siden stod det følgende "Vi bør satse på shopping direkte på våre sider, samt på markedsføring gjennom tekst." I noen få linjer til var konklusjonen at det skulle settes av et halvt årsverk i noen måneder. I dag er denne avdelingen omtrent halvparten av våre inntekter. 

3. Idé, ikke plan lages av personer og ikke komiteer

Det er sjeldent det er ledergruppen på seminar eller fellesmøtet med alle ansatte som kommer opp med de gode idéene. Det kommer fra nesten hvor som helst, men fra personer som må få tid og rom til å utvikle konsepter. Så lenge det er et økonomisk fundament i idéen.

The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man (George Bernard Shaw)

I unnfangelsesfasen kan man være utro med mange konsepter, og spre frø rundt omkring. Når konseptet, og idéen fødes så må den få tid til å få både opplæring, oppdragelse og vokse opp.

Vi lever i et kardemommeland hvor folk er snille, greie og gjør som de vil. Men i innovasjon må man noen ganger bryte regler for å komme fram til nye mål. Lykke tiL!

Les også: 10 bud for innovasjon

27 kommentarer

Fredrik O. Solem

21.07.2017 kl.18:18

Problemet er at i molboland er det ikke interessant å investere i annet enn eiendom. Skatter, avgifter og idiotisk byråkrati sammen med verdens største samling av idiotiske påbud og forbud hindrer nærmest enhver investeringslyst.

Pål Nisja-Wilhelmsen

21.07.2017 kl.18:35

Det var den tabloide, korte oppsummeringen som jeg er enig i.

Boikott nettavisen

21.07.2017 kl.18:32

Pål Nisja-Wilhelmsen er 100% kommunist og marxist sosialist. Hvorfor kan du ikke bare innrømme at det er formueskatten som hindre innovasjonen i Norge?

Sverige og Danmark har ingen formueskatt. Ikke kom med det tåpelige argumentet at formueskatt er nødvendig for å opprettholde velferdsstaten i Norge. Se på Sverige og Danmark. Får lyst til å boikotte nettavisen jeg nå. Nettavisen har bare sosialist marxist bloggere på nettsiden sin. Jeg er også lei av å lese dumme argumenter fra marxist sosialist bloggere. Kan dere sosialister innrømme for en gang skyld at formueskatten hindrer mye fremgang i Norge.

Sverige 0% formueskatt

Danmark 0% formueskatt

Norge 100% formueskatt

Pål Nisja-Wilhelmsen

21.07.2017 kl.18:35

For ordens skyld er jeg mot formueskatten. Ikke at fakta er viktig, men kanskje greit å vite?

Scott Johansen

21.07.2017 kl.18:47

"Vi styrer mot et samfunn der alt kun dreier seg om å følge regler og prosedyrer. Kreativitet, innovasjon, arbeidsglede og yrkesstolthet forsvinner."

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/Det-regelstyrte-samfunn-176183b.html

Pål Nisja-Wilhelmsen

21.07.2017 kl.19:09

Bra!

Vladi

21.07.2017 kl.19:14

Det er ingenting som er tilrettelagt for folk her i landet. Man klarer ikke bygge nødvendig infrastruktur i sentrale strøk. Man pøser milliarder inn i en togsatsning over 16 år som brukerne fortsatt ikke merker noe til. Det eneste som hjelper, er veier, men det vil man ikke bygge, dvs. man sier på norsk vis "all vekst i trafikk skal tas ved økt bruk av sykling".

Jeg har vokst opp her, og dels i utlandet. Nå ønsker jeg meg bare ut. Dette landet er kvelende.

Ingenting virker som du tror, og politikerne gjør alt de kan for å gjøre alt dyrt, vanskelig og dårlig. Dvs noen politikere gjør det, men de eneste som vil forbedre ting er da 100% opptatt med å sloss med flertallet av, unnskyld utrykket, akterutseilte tullinger med utdannelser (om de har det) fra akterutseilte universiteter.

Det hotte for ansvarlige norske politikere i sommer har vært å sloss mot vannscootere...

Bård strøm

21.07.2017 kl.19:43

1) hvordan takler du disse kommentatorene som ramler inn i kommentarfeltet her? Skremmende at de faktisk tror - eller mener - det de skriver.

2) viktig og interessant betraktning men skulle gjerne sett litt mer dybde og referanser. Anbefaler følgende artikkel fra HBR som indikerer at Norge er et digitalt godt utviklet land, men utviklet seg tregere enn gjennomsnittet i verden. Mye av grunnen er innovation impact: ikke bare mangelen på innovasjon, men mest manglende påvirkning som innovasjonen gir. Det bør være til ettertanke: https://hbr.org/2017/07/60-countries-digital-competitiveness-indexed

Pål Nisja-Wilhelmsen

21.07.2017 kl.20:05

Bra og utdypende lenke. Takk

Roger Johansen

21.07.2017 kl.21:13

Når lederen for landets største parti ikke tør å møte unge gründere fordi de jobber mer enn 37,5 timer i uken, skjønner alle at Ap overhodet ikke er løsningen for å bygge fremtidens Norge!

Det er direkte flaut å se hvor næringsfiendtlige Ap har blitt.

Steffen

21.07.2017 kl.22:01

1. Skolene er før dålige. unge gutter dropper ut. Og di er som regel di som er mest kreative{synd di dropper ut men det er ikke så rart} . Lite kunskap før barn med add/adhd og dysleksi. Gidder ikke og gå inn i alt men det er smarte folk. Som er kraftig missforstått.

Bare tenkt på denne 35% av entreprenøra i USA har dysleksi. Men di trur det er opp mot 50% som har dysleksi som ikke har fått diagnosen. Og med tanke di er ca 12% av befolkninga i usa og står før så stor del av kaka. Og ja vi tar ikke i bruk skjulte talenter. Og lav IQ er noe di ikke har.

2. Sosialismen nest værste dritten som er oppfunnet. Det er bort i mot helt håpløst og start noe som helst her i Norge. Og stige løpet er borte så både skole politikk og arbeidsmarkedet har gitt en god fan i samfunnet. Greit di snakker om det. Men så lenge di trur lærere er gode før di har gode karakterer. Kunnskaps laust og arugant.

Judas Iscaroit

21.07.2017 kl.23:39

Grunnen til at det ikke skapes i Norge er at det er ikke kompetente byråkrater. All former for nyvinning blir avvist. Slik som mobiltelefon selv om GSM var laget i Norge. Produksjon av halvledere med en fortjeneste på 1:1 million er nedstemt. CERN var at en var ferie. Objekt orientering. Osv.

Det staten vil støtte er olje, shipping, fisk eller tullete kvinnelig håndverk.

Vet at staten vil si dette angående grunnforskning. "Vi vil kun støtte grunnforskning, hvis vi vet at vi kan tjene penger på det".

Klart at skolen er tatt over av venstreradikale feminister som feminiserer skolen. Så dem kommer ut med kunnskap som ofte er ikke til nytte. Men også å tenke kritisk til alt.

Så kommer det som Marx ide om å få folk til å bli slaver. Skattelegge dem, mer og mer.

Sten E

22.07.2017 kl.08:08

Formueskatten er den viktigste årsak til at gründere mislykkes - men AP og sosialistene vil ØKE skattene for å få flere arbeidsplasser!

Dertil er nordmenn og spesielt venstresidens journalister eksperter til å snakke ned norsk suksess. Se bare korstoget og hetsen mot Norwegian når de har noen problemer i sommermånedene - og svenske SAS som staten pøser milliarder inn i står klar til å overta. Nordmenn skiter i eget reir av ren misunnelse - og janteloven tar kvelertak på alle som lykkes.

Stian Simonsen

22.07.2017 kl.09:31

Hadde alle vært like gode til å utvikle folk som det jeg er så hadde Norge vært et foregangsland når det gjelder inovasjon.

Dersom noen har lyst til å møte lederorakelet fra Molde såta kontakt

Andy

22.07.2017 kl.09:37

Jeg ser på meg som kreativ, og ikke minst risiko villig, noe går bra og andre ting går i dass. Etter min mening burde det ikke betales arbeidsgiveravgift og diverse utgifter på ansatte (35% av lønnen) før selskapet går med overskudd, da dette er en avgift som dreper mange før de kommer igang. Mulig vanskelig å gjennomføre... I Norge blir du sett på som kjeltring om du driver for deg selv, tjener penger, kjører fin bil, eller driver med eiendom. Synes faktisk at nye regler vedr. fravalg av revisor er gode ting som hjelper små selskaper å overleve. Bompenger på firmabiler i tjeneste er lattelig. Firmabiler kjører ikke for moro skyld, de slutter bare å ta oppdrag i byene. Kunne fortsatt, men får heller gå ut til en deilig dag i vakre Norge. God sommer og lenge leve janteloven!

Kritisk

22.07.2017 kl.09:38

Det er menn som står for den viktigste innovasjonen og gründervirksomheten i Norge og ellers i verden, men norsk skole holder gutter nede og sykeliggjør dem. En kvinnedominert skole som prioriterer jenter gjør at gutter kjeder seg og faller ut av skolen - uten at dette ser ut til å bekymre verken politikere eller media. Tvert i mot så virker det som om det er et mål at gutter skal dyttes ned og latterliggjøres både i media og i reklame. Og mannlige politikere svikter sine sønner. Hvor lenge skal vi akseptere dette?

Det er politisk vedtatt at jenter og kvinner skal løftes frem uansett - men kvinner tør ikke ta risiko på samme måte som menn. Og nåde den som våger si sannhet og fakta - vedkommende blir korsfestet, stigmatisert og hengt ut offentlig som "kvinnehater".

En nasjon som ikke tar vare på sine gutter og menn har ingen fremtid. Verdier skapes - de kan ikke vedtas av noen politisk korrekte broilere på et politisk møte.

Antizombie

22.07.2017 kl.13:48

Jeg må si dette er noe av det mer glimrende jeg har lest av NA.

Vil bare tilføye at i marine sektoren er vi helt i front i verden på R&D både når det gjelder små og store bedrifter. Ta deg en tur på Sørlandet og Vestlandet. Det koker her i vest.

Øyvind Fosse

22.07.2017 kl.18:27

Nød lærer naken kvinne til å spinne.

Dette gjelder også ved risiko, det er er ingen tvil at det er stor risiko, ved å starte sitt eget selskap.

I Norge kan en faktisk risikere å bli gjeldsslave resten av livet.

Det finns få reelle ordninger for personer som vil starte noe.

Som oftest må en sette hus og heim i pant ,ved selvskyldnerkausjoner.

Driver selv egne selskap,og vet at det er krevende.

Jeg er uenig at det er vanskelig å starte i Norge byråkratisk, men det er vanskelig å drive.

Vi er ett veldig lite marked og du må ha flere suksesser for å lykkes.

Samtidig så er det få goder ved å drive eget selskap i Norge, der de aller fleste helst vil jobbe offentlig eller i de store trygge lokomotivene.

Å være liten eller å være stor ,har de samme forpliktelsene mer eller mindre.

Det er få eller ingen insitamenter får å hjelpe gründere eller småbedrifter.

Ofte kan det være nok med en feilansettelse for å mislykkes ,sykelønnsordningen legge ofte for store bører på bedriftene, den er rett og slett for gunstig for staten og de ansatte.

Dette var bare litt av det positive ved å drive bedrift i Norge.

Mvh Øyvind

Tore L

23.07.2017 kl.02:00

Ser mange klager over at skolen er så feministisk..

Det er riktig at mange jenter nå dominerer en del høyere utdanninger og har et jevnt høyere karaktersnitt, men hvilke feministiske tiltak er det som har ført til dette?

Gjerne kom med eksempler. Kanskje vi gutta også har et ansvar? Hvor mange av dere som klager har gjort et ærlig forsøk på en høyere utdannelse, men sett en jente har tatt studieplassen deres pga kjønnet?

Geir T

23.07.2017 kl.08:26

Tore L

Er det et problem for deg at så mange gutter faller ut av skolen? Er du en av dem som ønsker at dette skal skje - for å løfte frem jentene på bekostning av gutter? Mener du at våre politikere og myndigheter tar tak i problemet? Hva tror du ville skjedd dersom det var jenter som ble utsatt for slik unnfallenhet og likegyldighet? Har gutter/menn hundrevis av illsinte bloggere som passer på at de ikke blir diskriminert i arbeidslivet, politikk eller media?

Kom gjerne med noen eksempler på at jenter/kvinner har skapt teknologiske nyskapninger og tusenvis av nye arbeidsplasser (og ikke noe med hår, sminke eller mat). Og hvorfor er arbeidslivet mer kjønnsdelt i dag enn noen sinne - til tross for massiv innsats for å løfte kvinner både med lover og med kvotering?

Politikere og media (og slike som deg) lar gutter seile sin egen sjø i likestillingens navn- og det vil straffe seg om noen år.

Uten gutter og menn stopper Norge.

Tore L

23.07.2017 kl.11:24

Geir T. Wow, snakk om å ikke svare på noen av spørsmålene mine...

Geir T

23.07.2017 kl.13:25

Tor L

Svarer du på mine spørsmål?

Er det greit for deg og dine at gutter faller ut av skolen og hva tenker dere å gjøre med problemet? Er det en ønsket politikk kanskje?

Tore L

23.07.2017 kl.14:08

Geir T.

Ok, siden du ikke evner å svare på mine...

"Er det et problem for deg at så mange gutter faller ut av skolen? Er du en av dem som ønsker at dette skal skje - for å løfte frem jentene på bekostning av gutter?"

Jeg har aldri sagt at dette er noe jeg ønsker, det er noe du ønsker å tilskrive meg.

Det jeg er imot er om eksempelvis gutter nå gjør det dårligere på skolen, så skal det plutselig være politikernes feil og ramaskrik om "feministisk skolepolitikk". Har ennå ikke hørt noen gode eksempler på hva konkret dette er, men lett å skrike om.

"Kom gjerne med noen eksempler på at jenter/kvinner har skapt teknologiske nyskapninger og tusenvis av nye arbeidsplasser (og ikke noe med hår, sminke eller mat). Og hvorfor er arbeidslivet mer kjønnsdelt i dag enn noen sinne - til tross for massiv innsats for å løfte kvinner både med lover og med kvotering?"

"Mer kjønnsdelt enn noensinne". Den uttalelsen tviler jeg på er sann, og vil iallefall ikke være fakta om et par år (Det er bare å se på tallene på eksempelvis kvinneandelen på ingeniørstudiene.) Men når alt kommer til alt så er de mannsdominerte yrkene fortsatt dominert av menn og vice versa. Men jeg blir skikkelig irritert at når jenter gjør det bedre på utdanninger som før var nesten utelukkende forbeholdt menn, så er det alle andres feil enn guttene som faktisk skal legge innsats ned i studiene. I klassen på ingeniørutdanningen jeg gikk på, var det ingen tvil om at majoriteten av jentene vi hadde i klassen jobbet hardere og fikk bedre karakterer enn oss. Hvem skal vi skylde på da?

Det er såvidt meg bekjent ikke noe kvoteringssystem blant universiteter i Norge for jenter til høyere utdanninger. Håper ikke du en av dem som nå ønsker at gutter skal bli kvotert inn på feks medisinstudier.

Det er ingen tvil om at frem til nå har ikke kvinner i stor grad vært representert innen feks olje- og gass eventyret. Så derfor er det klart at menn har drevet nyvinningene der, og startet selskaper.

Hvor lenge siden er det forresten at kvinner var forventet å være hjemme med barna mens mannen jobbet?

Poenget er at det ikke skal trenge å være en konkurranse mellom kjønnene. Det er ikke slik at dersom du ønsker å komme deg opp og frem, så får du ikke muligheten fordi du er mann. Det er rett og slett tull.

Noen ganger må man enkelt og greit rulle opp ermene og ta ansvar for egen utvikling.

Geir T

23.07.2017 kl.14:31

Tore L

"Noen ganger må man enkelt og greit rulle opp ermene og ta ansvar for egen utvikling".

Mener du for ramme alvor at små gutter som begynner i en kvinnedominert og feministisk skole har mulighet for å "ta ansvar for egen handling"? Når de mangler mannlige forbilder og sykeliggjøres og medisineres når de som gutter er urolige, rastløse og viltre?

Og hvorfor kommer det alltid en feministisk professor fra UiO på banen og sier "nå må vi tenke oss om" når gutters problemer diskuteres? Hvilke politiske partier har gutters situasjon på sitt program - men rikelig med tiltak for kvinner.

Og hvorfor ropes det på mer kvinnekvotering i media, styre og stell når "de kan ta ansvar for egen utvikling" mon tro.

Sannheten er at gutters fortvilte situasjon i norsk kvinnedominert skole ties ihjel og de får seile sin egen sjø. Det er naturlig for gutter å være søkende, viltre og urolige - men det tåles ikke. Og gutter nektes og mangler mannlige forbilder - som en del av utviklingen.

Men er enig i at norske menn og mannlige politikere svikter sine sønner.

Tore L

23.07.2017 kl.14:45

"Kvinnedominert og feministisk skole". "Mannlige forbilder sykeliggjøres...". Påstander som du skal få lov til å komme med, men som du ikke underbyggger.

Kvinnekvotering i media ropes ut når det har utviklet seg mannsdominerte styrer (bare sjekk prosentandelen) i feks statseide selskaper. Basert på hvordan kvinner opp gjennom historien har blitt avvist i arbeidslivet og spesielt blant ledende stillinger, mener jeg dette faktisk er riktig.

Du har veldig sterke meninger, og det respekterer jeg. Men når du utbasunerer:

"Sannheten er at gutters fortvilte situasjon i norsk kvinnedominert skole ties ihjel og de får seile sin egen sjø. Det er naturlig for gutter å være søkende, viltre og urolige - men det tåles ikke. Og gutter nektes og mangler mannlige forbilder - som en del av utviklingen."

Så er dette ikke annet enn en subjektiv udokumentert, men allikevel etablert sannhet for deg.

Ellers var det mye whataboutism og følelser i stedet for å faktisk komme med konkrete eksempler for å underbygge påstandene dine.

Forstår at dette er et følsomt tema, og tror dessverre ikke det er mulig å få deg til å forandre mening.

Geir T

23.07.2017 kl.15:00

Tore L

Og du mener fremdeles at små gutter på 5 -7 år "skal ta ansvar for egne handlinger"? Kan du svare?

Tipper at du tilhører venstresiden (AP, SV eller Rødt) siden du har så panisk angst for å innrømme at gutter sliter i norsk skole - samt at det er ønsket politikk.

Og hver gang temaet om kvinnedominans i norsk skole kommer på banen mobiliserer dere diverse feministiske bloggere og aktivister i media - for å hindre at gutters problemer blir diskutert.

Og hvor blir eksemplene på kvinnelige gründeres suksess av - på linje med dem vi ser menn har skapt? Kom med eksemplene.

Tore L

23.07.2017 kl.15:17

Nå driver du virkelig med stråmannsargumentasjon ift mitt opprinnelige innlegg ... Men skal svare en siste gang.

Ansvar for egen utvikling gjelder selvsagt ikke for 5-7 åringer! Da er det åpenbart foreldre og skolesystemet som er ansvarlige. Så kan man ta den diskusjonen igjen... Men det tror jeg ikke fører noe steds vei.

Når det kommer til kvinnelige grundere så er jeg enig i at det på langt nær er så mange som med menn, men det har da ingenting å gjøre med mitt første innlegg.

Igjen, poenget mitt fra starten er at det irriterer meg at man skylder på ditt og datt når det kommer til prestasjoner på skolen.

Har heller ingenting med hva jeg stemmer, og er da for pokker ingen feminist. Jeg fordrar ikke når man faller ned på slike "argumentasjoner", så takk for meg. Du maser om eksempler fra meg, men kommer ikke med noen selv.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits