Se opp for falske venner på Facebook

Falske profiler er et stort problem for Facebook, men kanskje mest av alt for deg.

Du får stadig nye venneforespørsler, men de som så gjerne vil være din venn er falske profiler. Falske profiler som gjerne vil lokke deg inn på sider du ikke bør inn på eller hente ut informasjon om deg. Oppdatert: Problemet er sterkt økende. Kommentar fra Facebook nederst i innlegget. 

Etter et spørsmål på gruppen Stort og smått om sosiale medier om flere opplevde å få falske venneforespørsler ble det over 100 svar raskt. Problemet var noe flere opplevde, gjerne daglig.

- Jeg får mest fra menn fra arabiske land og unge jenter med tvilsomme profiler

- Minst en i døgnet.. 

- Jeg får også flere hver uke. Både av porraktige ungjenteprofiler og av pensjonerte militærmenn. 

De vanligste henvendelsene er fra relativt lettkledde kvinner, eller for en del kvinner - lettkledde menn. 

Hvorfor?

En av grunnene kan være det som på engelsk kalles catfishing. Målet er å komme i kontakt med personer som drømmer om en partner. Etter hvert brukes kontakten for å svindle. Varianten er variasjoner av det som flere kjenner som Nigeria-svindler, lovnader om at du kan tjene masse. En annen grunn er ren reklame for nettsider, gjerne av delvis tvilsom art. Den fjerde gruppen er store nettverk som selge falske likes til Facebook-sider og pages. 

Falske profiler brukes også for å promotere politiske agendaer, slik det har blitt oppdaget i Serbia. Mange av disse profilene er roboter, bots, som opprettes for  å like spesielle budskap.

Tall fra Facebook selv sier at mellom 5 og 6 prosent av profilene på deres nettverk er falske. Det vil si, om man også bruker Facebooks tall for antall påloggede daglig, at det er nesten 120 millioner profiler som ser ut som aktive hver dag som er falske. Eller rundt befolkningen til Japan.

I april mente Facebook at de hadde lansert nye verktøy for å stoppe falske profiler. Det var også bakgrunnen for spørsmålet: Var problemet borte? 

Falsk profil som ønsker å få trafikk inn på side som promoterer dating av ymse slag.

Svaret er nei. Sannsynligvis vil du også oppleve dette, og her er noen ting du bør sjekke:

Begynn med det enkleste spørsmålet: Er dette noen jeg faktisk har møtt?

Er svaret nei bør du virkelig vurdere om dette er noen du bør være venn med. 

Klikk inn på profilen. Er dette en profil som har vært oppdatert over tid, eller er det bare noen få ganske like bilder? Hvis det siste er det etter all sannsynlighet falsk.

Hvor mange profilbilder har den som spør om å bli venn? Er det bare ett kan du dobbeltsjekke dette bildet ved å ta et bildesøk på bildet. Falske profiler har som regel stjålet bildet fra et sted. Slik tar du et bildesøk: Lagre bildet på din egen telefon eller datamaskin, dra det opp i søkevinduet til Google eller klikk på bildeikonet i søkevinduet. 

De siste tingene du kan bruke som test er å sjekke vennene profilen har. Er dette folk du kjenner? Er det kun noen få? I tillegg kan du sjekke tagging, er personen tagget i bilder fra andre? En siste test er å google navnet. Med disse sjekkpunktene skal du klare å finne ut om en profil er falsk, og er den det bør du rapportere den til Facebook. Uansett bør du alltid avslå forespørselen, og slette den.

De som sender deg venneforespørsler ser ikke hele din profil, for øvrig, kun det du har valg å dele offentlig. Det du likevel kan vurdere er å gjøre din egen venneliste skjult. Det gjør du ved å klikke på venner, og så på blyanten og velge at kun du ser din egen venneliste. Det hjelper deg om noen prøver å nå deg med venner samtidig (fordi du lettere takker ja til en profil som har felles venner). 

Under skrivingen av denne bloggposten har problemet eskalert. I løpet av fem minutter har tre falske profiler prøvd å bli venn. Av den type som under: 

Det problemet er også meldt inn av flere i den store gruppen om sosiale medier på Facebook, og enkelte melder inn opp mot 20-30 falske venneforespørsler kun søndag 23.juli. Mandag morgen er det stadig like stort problem, og selv om det kanskje kan være greit å finne ut hvem som er falske ved å følge rådene over kan det for mange være svært plagsomt.

Oppdatert: Ett tips kan være å begrense venneforespørsler til kun "venner av venner"

Facebook er kontaktet om problemet, og det ventes på svar om det er skjedd noe som skulle tilsi en økning i falske henvendelser. I svaret henviser Facebook til en skepsis til at "mange melder om et problem," men sier at falske profiler er noe Facebook tar alvorlig. Presstalsmann, John Münster, svarer slik i en mail (direkte fra hans dansk):

- Det korte af det lange er, at falske profiler selvfølgelig er noget vi tager alvorligt. Vi har en politik, der tilsiger, at folk skal bruge deres rigtige navn på Facebook, og vi stiller værktøjer til rådighed, så det er let for vores brugere at rapportere profiler, som de vurderer er falske.
 

 

6 kommentarer

geir

24.07.2017 kl.08:34

Det er jo bare og gå inn på innstillinger om kun folk som er venner med mine venner kan spørre meg om vennskap. Dermed slipper jeg alt slikt

Samlermannen

24.07.2017 kl.08:49

Æ flire like mykje hver gang; folk e lættlurt og latterlig naive. Kæm i svarten som trur att ei lettkledd 20-årig jente e interresert i en på 50? Like dumt som en halvnaken steroid-etar me syrebiceps sku ha nån som helst gode tanker on den rike dama på 55? Æ spør; kor dum e det mulig å framstå? Når det e sagt, så har e sjøl verken facebook, twitter eiller instagram - men e får tel stadighet mail og henvendelsa på både e-post og skype, uten att de får napp hos mæ. En teng e sekkert; mennesket må være ett av klodens mæst naive skapninga; lættlurt og styrt a det som hæng og slæng under midjen. Bruk det rætte haue og tænk litt...hahahaha - e berre flire av folk.....

Tom

24.07.2017 kl.09:33

Dersom de skal ha muligheten til å lykkes med noe slikt bør de heller sende venneforespørsel fra en håpløs og halvfeit mann i 40-åra. Mye større sjanse for å tenke at dette er en person jeg kjenner 🤣🤣

Judas Iscaroit

24.07.2017 kl.13:13

Hva med de ekte venner som er falske?

jøss ærredei

24.07.2017 kl.13:26

Før jaget etter antall venner tar overhånd bør man kanskje ta en tur innom Dunbar´s Numbers........

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunbar%27s_number

Internet Moddi

24.07.2017 kl.18:11

Å det falske profiler fra India & andre land, de måtte jeg blokkere fra noen av mine Facebook Pages!

Å jeg kommer med oversikt over de falske Facebook profiler på mine Websites & Blogs & vlogs & online media kanaler!

Med vennligst hilsen

Internet Moddi

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits