Derfor elsker jeg fotball

On the foreground a group of cheering fans watch a sport championship on stadium. One girl stands with his hands up to the sky. People are dressed in casual cloth.

Fotball. 11 spillere på to lag. En ball. En bane. Herlighet. Oppturer. Absolutt sorg. Fullstendig glede. 

Vi er mange. Oss som elsker fotball. Noen av oss elsker kun ett lag, og ignorerer alt annet. Noen liker en serie, og følger den i tykt og tynt. Andre elsker alt av fotball, og er like altspisende som en gjennomsnittlig gris. Uten sammenligning for øvrig, selv om folk prøver ofte nok på det.

Er du som meg har du hørt de forferdeligste av uttalelser: Det er bare en kamp. Det er bare et spill. Det er bare fotball.

Som med barn som vi først lærer å gå og snakke før vi sier de magiske ordene: Sitt ned og hold kjeft - så skal jeg forklare hvorfor, hvis du kan sitte ned og holde kjeft helt til kommentarfeltet. Hvorfor det har seg at vi elsker dette vidunderlige spillet. For det er greit å vite, greit å skjønne og greit å ta inn over seg. 

Først skal jeg likevel fortelle en kort historie. Den inneholder en fotballkamp, men den kan likevel for deg som ikke helt skjønner fotball være et slags bilde som gir deg kontekst. 

Onsdag 25.mai 2005

I etterkant husker jeg ikke om vi landet på morgenen eller om vi kom på samme dag. Det eneste jeg husker godt er den endeløse taxituren opp til stadion. I en stappfull taxi med en sjåfør som i Norge ville mistet lappen fortere enn du kan smelte en is i Sahara var vi på vei til Atatürk stadion i sneglefart. Det som på norsk kalles mesterligafinalen skulle spilles. Lagene var Liverpool og Milan. Nettavisens gründer, Odd Harald Hauge, spurte meg om å tippe resultatet. Jeg tippet med hjertet utenpå brystet - Liverpool ville vinne 3-2. Han lo. Milan var klare favoritter, Liverpool skulle ikke ha noen sjanse.

Det fotballmessige skal du slippe å få være en del av. Alle oss som liker fotball husker den finalen, samme om vi liker Liverpool eller ikke. Det jeg vil fortelle om er hva som skjedde i pausen, og etter kampen. Litt fotball må du ha med. Liverpool så ut til å gå på tidenes flaueste tap da pausen kom. Man lå under 0-3, og alt håp var ute. Man hadde blitt rundspilt, og da spurte Odd Harald om følgende: Hva ville du ofret for at Liverpool skulle vinne? Jeg svarte: Huset, jobben og karrieren. Samtidig ønsket jeg å gå, det var for flaut. Jeg ble overbevist om å bli.

Historiens slutt er at Liverpool vant. Det ble 3-3, og til slutt straffesparkkonkurranse. Etter kampen sa Odd Harald til meg: Du skal slippe å ofre alt det, men du var nok ikke den eneste.

Hva er det som får godt voksne mennesker til å være så fullstendig irrasjonelle?  

Følelser
Ved at vi kan leve oss fullstendig inn i noe som ikke er viktig kan vi få ut følelsene vi har inne i oss. Du gråter kanskje av en skikkelig god film, eller blir revet med av en bok? Det samme skjer med oss som ser fotball. Som en kvinne jeg en gang kjente bedre enn nå sa: Det er vel eneste gangen jeg ser menn klemme andre menn i så stor grad. Og da inkluderte hun pride-paradene.

Fare og spenning
Vi kan leve ut ønsket om fare og spenning gjennom fotballen. Det gir oss en mulighet til å ta en pause fra hverdagen med noe som vi - opplevd - føler som en fare for oss selv. Laget vårt kan tape. 

Historiene
Vi hører på historier, forteller historier og bryr oss om historiene til spillere, til oss som så på og til og med på historiene til de som har spilt fotballspill. Historiefortelling er en eldgammel skikk, men å fortelle nok en historie om hvor kjedelig avdelingsmøtet var blekner mot målet som Ben Woodburn nesten scoret. Det er rett og slett bedre historier å høre og fortelle.

Underholdning
Vi trenger alle en pause fra hverdagen. Du også. 

Samhold
Det er oss mot dem. Møter du noen som liker det samme laget som deg er du automatisk kompis, venn eller venninne. Det er noen du kan forholde deg til, som er med i din stamme. Ryktene skal ha det til at vi har utviklet oss langt fra steinalderen, men vi er ikke så veldig langt unna. På tribunen finnes ikke landegrenser, religioner eller hudfarge. Du er med, eller mot.

Hjernebruk
Spør en fotballfan om hjemmestatistikken til laget den holder med så vil du sannsynligvis få utregninger som er langt over det du normalt ville få fram samme person. Fotballfans leser oftere nyheter enn andre er en annen interessant fakta. Og, ja, vi får med seg de andre nyhetene også.

Inspirasjon
Fotballspillerne som leverer ekstreme ferdigheter under press er inspirerende for oss. Vi ser opp til dem, og vi blir motivert av å se mennesker - som oss - klare det vi ikke kunne ha klart i fotball, men kanskje i vår egen jobb eller vårt eget liv? Kanskje vi kan klare å snu familien fra 0-3 til seier? Kanskje vi kan snu bedriften vi startet fra absolutt konkurs til suksess?

Det finnes også flere grunner, og noen av dem blir kanskje delt i kommentarfeltet under av folk som også elsker fotball?

Uansett - liker du også fotball? Lik og del, da vel? Greit å forklare folk at Premier League, La Liga, Serie A, innspurten i eliteserien, Champions League og mye mer starter nå rett etter sommerferien.

2 kommentarer

Myriam

04.08.2017 kl.00:06

Tror det var den polske paven som hevdet: Av alle verdens uviktige ting, så er fotball den viktigste.

Jeg er tilbøyelig til å være enig med ham, i hvert fall når det er kamp:-)

David Justice

04.08.2017 kl.10:25

Ja, men selv fotballen har sosialdemokratiet klart å ødelegge gjennom barnefotball reglementet basert på janteloven, smålighet og missunnelse.

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits