Hvert tiende minutt dør en ung jente på grunn av vold i verden

Teen woman with headache holding her head in her living room during the day

Det er på tide å gjøre noe. Si noe. Mene noe. 

Den 11.oktober er den internasjonale jentedagen fra FN. Eller som man sier på engelsk: The International Day of the Girl Child. Her i Norge har vi kommet langt, og de store diskusjonene handler ofte om kroppspress, mobbing og trusler. Det er alvorlige ting, og som blir gjort spesielt alvorlig av at politiet ikke følger opp trusler godt nok. Press på kropp og utseende blir sterkere av filterverdenen vi lever i, og mobbing har blitt gjort lettere av en mer gjennomsiktig, digital verden.

Når jentene vokser opp til å bli kvinner kan de møte, i mange arbeidsplasser, en verden som er mest tilrettelagt for menn. Fortsatt. Selv om McKinsey først og fremst har sjekket USA viser deres undersøkelse om kvinner i arbeidsplassen mange områder som også er aktuelle i Norge. 

Det er utfordringer som også norske jenter vil møte, og møter. Dessverre blekner disse utfordringene mot verden utenfor våre egne grenser.

I Egypt har nesten 4 av 5 unge jenter (10-14) opplevd fysisk avstraffelse for noe de har gjort feil. Over 40 prosent av jentene over 15 år har opplevd fysisk vold som straff etter at de fylte 15. 

Nesten halvparten av unge jenter (15-19 år) mener at vold mot kona i et forhold kan være berettiget under enkelte forhold. I Midtøsten mener 28 prosent av de spurte at det er greid å utøve vold fra mannen mot kona hvis hun nekter sex, mens nesten hver fjerde av de spurte i de sørlige delene av Afrika mener det er greit hvis hun brenner maten. 

Basert på tallene fra FN er det 720 millioner kvinner som ble gift før de fylte 18 år i verden. Det er en av fire gifte. Totalt i verden. 

Det du kan gjøre er å snakke om problemene, få de fram i lyset og dele. Ved å fokusere på at det er et problem, samt engasjere deg på vegne av dine døtre, dine venninner eller barn i andre land så vil flere politikere, flere ledere og flere mennesker prøve å gjøre noe. Som det har blitt sagt før så starter enhver større brann med en liten gnist.

#dayofthegirl on Twitter">#dayofthegirl

Kilde statistikk: UNICEF (Statistical Snapshot of Violence Against Adolescent girls) 

9 kommentarer

Anders

11.10.2017 kl.10:18

Da lurer jeg fælt på hvor mange unggutter som dør av vold hvert 10ende mminutt.

Kan jo drite i 50% av verden, men hvorfor skal det være greit?

Pål Nisja-Wilhelmsen

11.10.2017 kl.13:25

Anders: Dagen i dag er markert for unge jenter, fordi unge jenter mer sannsynlig opplever vold i nær familie enn unge gutter - blant annet.

phantomblue

11.10.2017 kl.10:32

"Nesten halvparten av unge jenter (15-19 år) mener at vold mot kona i et forhold kan være berettiget under enkelte forhold. I Midtøsten mener 28 prosent av de spurte at det er greid å utøve vold fra mannen mot kona hvis hun nekter sex, mens nesten hver fjerde av de spurte i de sørlige delene av Afrika mener det er greit hvis hun brenner maten."

Dette har jo ned kulturen+Relgion i landet de voxer opp i(antagelig midtøsten) Og fint lite med feminisme.

tom

11.10.2017 kl.11:10

"I Egypt har nesten 4 av 5 unge jenter (10-14) opplevd fysisk avstraffelse for noe de har gjort feil. Over 40 prosent av jentene over 15 år har opplevd fysisk vold som straff etter at de fylte 15." I Egypt, tenkte jeg det ikke... Muslimske land er ett reint helvete for jenter. Merkelig at feministene ikke skriker mer angående forholdene i muslimske land.

barn

11.10.2017 kl.11:32

Barn sulter ihjel vært 10sec også.

Må ta med jentebarna inn i denne statistikken.

Judas Iscaroit

11.10.2017 kl.12:37

Litt underlig at venstresiden hyller multikultur og ønsker å dytte på oss mer. Men så viser det seg at multikultur er for det meste undertrykkende og mentalt forvirrede mennesker eller "kultur". Noe som blir av venstreradikale feminister ønsket velkommen inn i vesten, fordi det er en så veldig fin berikelse. Men nå kommer dem fram med en agenda der man skal "kritisere" de dem selv elsker. For å falskt stå på de som blir undertrykket.

Jeg synes jeg hører hykleri.

Marchus Stensrud

11.10.2017 kl.12:40

Veldig viktig å snakke om dette og få dette på dagsorden. Vi er fortsatt mye å gjøre når det kommer til hvordan jenter blir behandlet.

Lars Sletten

11.10.2017 kl.13:05

Her er AP`s løsning på problemet.(under teppe)mulitikulturen og globaliseringen må fremmes for enhver pris.

http://www.nettavisen.no/nyheter/ombudet-mot-diskriminering-vil-ha-handlingsplan-mot-muslimhat/3423379751.html

Mikael

11.10.2017 kl.23:45

"Anders: Dagen i dag er markert for unge jenter, fordi unge jenter mer sannsynlig opplever vold i nær familie enn unge gutter - blant annet."

Fra hva henter du den antagelsen annet enn tomlufta?

Ja, det er selvsagt fælt at så mange jenter opplever vold og det er fint at det finnes en dag for dem, men hvorfor tror du folk spør om guttene? Fordi de ALDRI FÅR FOKUS!

Det er ALLTID kvinner eller jenter media og verden snakker om eller skriver om. Kvinnedagen, og nå jentedagen, får mediafokus til det tyter ut av ørene og folk hopper over hverandre for å vise hvor mye de bryr seg. Hvor er de samme folkene 19 november (den internasjonale mannsdagen om du lurte)...?

Sannsynligvis dør langt flere gutter av vold generelt i verden ettersom gutter generelt er mindre verdt en jenter og mer enn gjerne sendes ut i krig fra de er svært unge.

Reagerte du på den setningen?

Bra! Da vet du hvordan det føles å utsettes for tomme påstander. ;)

Jeg mener at verden må begynne å innse at vi ALDRI oppnår noe som helst som minner om likestilling om vi hele tiden BARE skal se på den ene siden av ligningen. Det er ubalansen folk reagerer på, ikke at jenter har sin egen dag. Gi gutter sn egen dag og gi den like mye oppmerksomhet så kan vi prates...

(Beklager et litt rotete svar. Trøtt...)

Skriv en ny kommentar

Følg Pål Nisja her!
hits