hits

oktober 2017

Slutt med sytingen, Halloween er gøy!

Group of children and their parents playing trick or treat on Halloween.

Da er det allehelgensaften igjen, eller Halloween som vi nå kaller det. Det betyr barn som går fra dør til dør på jakt etter godteri. Knask eller knep.

Markeringen av allehelgensaften er en gammel kristen skikk, som feires den søndagen som er den første søndagen i november i vår tradisjon her til lands. Navnet på engelsk og norsk er det samme, halloween er en sammenstilling av all hallows eve. Gresskarene vi bruker var egentlig neper, men neper var vanskelig å få tak i USA så det ble gresskar. Så det ble forandet, slik som at nissen ble tjukk da han ble amerikanisert. Det er lov å ikke like at vi blir påvirket av USA, men søren eller. Elvis, rock, film, TV, Coca-Cola, nisser og dverger. Alt fra USA er ikke bra, selvfølgelig ikke. Ingen sier at du ikke kan være imot alt amerikanisert, men å gjennomføre det er ikke lett (trøst deg med at hamburgeren egentlig er tysk).

Tradisjonen er kanskje unorsk? Slik som juletreet som kommer fra Tyskland eller fra gamle egyptiske tradisjoner? Eller hva med kristendommen? En religion fra Midt-Østen? Julen på gammelnorsk var noe helt annet enn det vi feirer i dag. 

Ting forandrer seg, og det er lov å være så konservativ at det også er irriterende. Jogg gjerne bakover, men du blir ganske alene den veien.

Hva så med konseptet med godteri? Knasket, altså. 

Sukker, å ja? Sukker, å nei!

Hvis dine barn er av en slik sammenstilling at en dag med litt ekstra sukker ødelegger hele helsen er det alvorligere problemer enn Halloween. Om det er slik at du mener at styggedommen i verden kommer av at barn går rundt i nabolaget for å hilse på naboer kan du huske deg tilbake til julebukk-tradisjonen. Er det galt bare fordi det er annerledes? Da vil jeg bare påpeke at der jeg kom fra gikk vi 2.juledag, mens gærningene i Bergen går ved nyttår. Det er ikke likt innad i Norge engang (ok, greit nok - Bergen er litt tvilsomt en del av Norge).


Ja, barna kler seg ut. Det er en inspirasjon fra å hedre de døde. De dødes dag fra Mexico. Dia de Muertos.

Ja, barna synes det er uhorvelig gøy.

Ja, de skremmes. Det er bra. Det lærer barn at det er ting å være redd for i verden (les hvorfor her).

Men, mest av alt - viktigst av alt. Kortest mulig sagt:

Hvorfor er det fælt med noe som er gøy. Moro. Underholdende. For små og store? Fortell meg det gjerne. Bruk kommentarfeltet.

Worst case scenario for #Halloween is that no kids come; You get a best case scenario for a normal Saturday? #WINWIN

 

 

Det er fortsatt ingen tvil om at dette er rockens konge

Gothenburg, Sweden - March 24, 2013: Elvis Presley single covers. All records are originals from the year they were released.

De siste årene har det vært stadig mindre fokus på den virkelige kongen av rocken. Den som står over de fleste. Skulle det være usikkerhet om hvem som egentlig er rockens konge, ubestridt og uten sidestykke så er det selvfølgelig ingen tvil.

Det er Elvis Presley.

Eller som John Lennon sa det:

Before Elvis, there was nothing.

 

Elvis Aaron Presley, som var hans fulle navn, ble født i Tupelo i Mississippi i 1935. Han debuterte på scenen som tiåring på et lokalt talentshow. Og vant.

 

via GIPHY

 

I 1953 gikk han inn i studioet til Sun Records med målsetning om å spille inn en singel. Resepsjonisten spurte hvordan han sang, og Elvis svarte historisk og riktig:

I don't sound like nobody

 

Det var og er utvilsomt sant. Da han døde den 16.august 1977 etterlot han seg et hull i rocken, og et savn hos utrolig mange.

When I first heard Elvis' voice, I just knew that I wasn?t going to work for anybody; and nobody was going to be my boss...Hearing him for the first time was like busting out of jail
- Bob Dylan

 

Elvis slo igjennom i 1956 med låten Heartbreak Hotel. Etter den kom det hit etter hit, og suksessen var unik, enestående og verdensomspennende. Selv om han aldri spilte utenfor Nord-Amerika (eneste gangen utenfor USA var en femdagers turné i Canada). 

Så hvorfor er det så få artikler om Elvis? Kåringer av hans beste låter eller historier om hans liv? 

Er det fordi han aldri var så kontroversiell som å si at han var større enn Jesus som Beatles? Eller ble tatt med narkotika på grensen? Eller er det fordi hans albumutgivelser er så vanskelig å få oversikt over at samlere ikke nerder nok om det?

Elvis var bare veldig flink til å synge. Han var aldri kontroversiell i ettertid. I sin egen tid var han det, og før Elvis fantes ikke den ungdomskulturen som vi har i dag og fikk da. Selvfølgelig var det ikke bare Elvis, han fikk hjelp av James Dean og mange andre.

Det er på tide å ta Elvis tilbake. Kongen av rock. Kongen av populærmusikk.

La de unge få Elvis på hodetelefonene. Del en Elvis-låt på Facebook, eller bare del denne saken. 

Elvis var stor. Er stor. Vil fortsatt være stor.

 

Elvis har kanskje forlatt bygningen, men han bør ikke forlate vår kollektive hukommelse. Lik og del, som det heter.

Mourinho dreper fotballen

Fotball er underholdning. Det er en pause fra hverdagen. Oppturer. Sorg. Glede.

Les også: Derfor elsker jeg fotball

Da er det særdeles skuffende å se at et menneske som får over en kvart milliard i årslønn for å skape underholdning prøver alt han kan for å ødelegge underholdningen.

Ikke bare er det ødeleggende, det er også feigt og dumt. 

Ser du bare på de kalde faktaene fra kampen mellom Liverpool og Manchester United lørdag formiddag hadde Liverpool ballen over 62 prosent av tiden. Det er kanskje ikke så viktig, men det resulterte i 19 skudd. Manchester United hadde seks.

Kampen ble omtalt i engelske medier som den største i løpet av sesongen før den ble spilt. Selv hadde jeg tatt med min svigerfar til Anfield for å se hans første kamp i Premier League. Han tippet kampen endte 4-2.

Fordi han, som så mange andre, vet at fotball er best når den underholder.

Jose Mourinho gikk til kampen mot Liverpool for å ødelegge mest mulig for motstanderen.

Som taktikk er det ofte valid hvis du er et lag langt nede i divisjonene med begrensede midler. Ikke for et lag som investerte 136 millioner pund i laget denne sommeren (Liverpool investerte for øvrig 54 millioner pund). De siste fem sesongene har Manchester United kjøpt spillere for over 611 millioner pund.

Det er ikke nok til at Mourinho tør å angripe i en kamp som ble sett av millioner verden over. Det som altså ble kalt årets største kamp.

Det har kun tre ganger vært 0-0 mellom Manchester United og Liverpool i Premier League. To av de siste har vært på Anfield etter at Jose Mourinho har gjort sitt beste for å være feig, kjedelig og ødeleggende for fotballen.

Det må være utrolig flaut å være United-supporter etter en slik kamp. Det kan og må være umulig å hevde at laget er det beste i Premier League. På Anfield oppførte laget seg som om de var et fjerdedivisjonslag på bortebane i cupen. 

Og valgene til Mourinho ødelegger fotball som underholdningsprodukt. For hvem tror du vil betale milliarder av kroner for at du skal plassere ti mann i forsvar? Hvem tror du vil se så feig fotball som det du presenterer? Du mener kanskje du spiller sjakk for å oppnå et langsiktig godt resultat i serien, men det er mer russisk rullet med fotballens sjel og egenart som den mest underholdende idretten som finnes.

Lykkes Mourinho vil produktet fotball forringes. Færre vil se på. Færre vil bli underholdt. Verdien blir mindre. Da er det ikke sikkert han får en kvart milliard i årslønn lenger... 

Foto: Scanpix/Reuters/Carl Recine (øverst)
Skjermdump Twitter
Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen

Hvert tiende minutt dør en ung jente på grunn av vold i verden

Teen woman with headache holding her head in her living room during the day

Det er på tide å gjøre noe. Si noe. Mene noe. 

Den 11.oktober er den internasjonale jentedagen fra FN. Eller som man sier på engelsk: The International Day of the Girl Child. Her i Norge har vi kommet langt, og de store diskusjonene handler ofte om kroppspress, mobbing og trusler. Det er alvorlige ting, og som blir gjort spesielt alvorlig av at politiet ikke følger opp trusler godt nok. Press på kropp og utseende blir sterkere av filterverdenen vi lever i, og mobbing har blitt gjort lettere av en mer gjennomsiktig, digital verden.

Når jentene vokser opp til å bli kvinner kan de møte, i mange arbeidsplasser, en verden som er mest tilrettelagt for menn. Fortsatt. Selv om McKinsey først og fremst har sjekket USA viser deres undersøkelse om kvinner i arbeidsplassen mange områder som også er aktuelle i Norge. 

Det er utfordringer som også norske jenter vil møte, og møter. Dessverre blekner disse utfordringene mot verden utenfor våre egne grenser.

I Egypt har nesten 4 av 5 unge jenter (10-14) opplevd fysisk avstraffelse for noe de har gjort feil. Over 40 prosent av jentene over 15 år har opplevd fysisk vold som straff etter at de fylte 15. 

Nesten halvparten av unge jenter (15-19 år) mener at vold mot kona i et forhold kan være berettiget under enkelte forhold. I Midtøsten mener 28 prosent av de spurte at det er greid å utøve vold fra mannen mot kona hvis hun nekter sex, mens nesten hver fjerde av de spurte i de sørlige delene av Afrika mener det er greit hvis hun brenner maten. 

Basert på tallene fra FN er det 720 millioner kvinner som ble gift før de fylte 18 år i verden. Det er en av fire gifte. Totalt i verden. 

Det du kan gjøre er å snakke om problemene, få de fram i lyset og dele. Ved å fokusere på at det er et problem, samt engasjere deg på vegne av dine døtre, dine venninner eller barn i andre land så vil flere politikere, flere ledere og flere mennesker prøve å gjøre noe. Som det har blitt sagt før så starter enhver større brann med en liten gnist.

#dayofthegirl on Twitter">#dayofthegirl

Kilde statistikk: UNICEF (Statistical Snapshot of Violence Against Adolescent girls) 

Nå knuser Google Apple på alt

Det er ingen tvil om at det er stor konkurranse mellom de forskjellige teknologigigantene. Apple har ledet klart på det som kalles hardware, altså på mobiler og datamaskiner samt alt rundt.

Etter 4.oktober 2017 er det ikke mye igjen for Apple. 

For på sin store lansering kom det så mange nyheter som viser hvorfor Google kan knuse sin store motstander. For eksempel deres Google Clips. Et digitalkamera med så mye innebygget kunstig intelligens at det tar bildene for deg, fordi den vet hva du vil ta bilder av. En hel blogg-generasjon bør bestille nå!

Grunnen til at Google kan gjøre noe slik er fordi de har søkeresultatene. De har softwaren som trengs for å lage smart hardware som verden ellers ikke ser maken til. Fordi dette er et kamera som ikke er et kamera slik vi kjenner det. Det er mye smartere, bedre og kan gjøre mye mer enn vi er vant til. Først og fremst gjør det hverdagen til den som vil ta bilder på farten bedre

Slik også Googles telefoner gjør det med overlegen batterikapasitet, bedre kamera, større lagringskapasitet og bedre brukervennlighet i tillegg til hyggeligere priser enn det Apple kan komme opp med i sine lukkede økosystemer.

Kameraet på Googles nye telefoner har testet til 98 hos DXO. Til sammenligning fikk Apples nye telefon 94.

Les mer om telefonene her

Undertegnende har brukt en Pixel i snart ett år, og har aldri vært borti bedre telefon. Både når det gjelder brukersikkerhet (krasjing), muligheter og generell brukervennlighet. I tillegg til overlegen batterikapasitet, selvfølgelig.

Du kan se alt som Google lanserte her

Det kan være at du mener det er alt for tidlig å si at Google knuser Apple, eller mene at Apple fortsatt vil vinne fordi du har jo en klokke fra Apple, og kanskje en iPad? 

Problemet er at Google har noe Apple ikke har, nemlig softwaren som gjør at den kunstige intelligensen blir så mye bedre. Google har etter alle sannsynlighet en eller flere e-poster, de har et annonsesystem som de tilpasser og de har søkeresultatene dine. Alt dette koblet sammen med hardware som er bedre, og mye mer tilpasset brukerne og enklere å bruke, tilpasse og lage ting for så blir det litt slik etter hvert er det ingen tvil om at Googles plass foran Apple også på hardware-himmelen er der.

For de hadde allerede den beste telefonen på markedet, helt til Apple lanserte sin X... men så kom deres nye telefoner i dag. Det på toppen av et supersmart kamera, Google Home (som undertegnende har brukt med hell lenge, som det bare er å håpe at kommer på norsk snart (deres Google Assistant er mange ganger bedre enn Siri) og en bærbar datamaskin som bruker alt det Google er bra på i skyen på best mulig måte... da er spørsmålet:

Hvorfor skal du satse videre på Apple? 

Hvem er vinnerne og taperne av norske medier?

Designer's desk with responsive web design concept.

Skrur du klokken tilbake til 2012 var mobilen en ganske ny greie for å besøke norske medier. Nettavisen hadde for eksempel litt over 100 000 besøkende hver dag gjennom mobile flater. I dag er tallet godt over 600 000. 

En gang i løpet av 2014 eller 2015 gikk mobiltrafikken for de fleste medier forbi det som ofte omtales som "desktop"-trafikk, men som altså er trafikk fra tradisjonelle datamaskiner.

Under ser du utviklingen for Nettavisen på mobil og datamaskin for snittet for tre uker siden 2012 (uke 36, 37 og 38):

Utviklingen for de største innholdssidene på nett har vært ganske lik for de fleste, en delvis sterk nedgang på det som kalles desktop, og en stor oppgang på mobil. De to eneste kommersielle nettstedene med desktopvekst siden 2012 er TV 2 (+5,8 prosent) og E24 (+2,7 prosent). Størst nedgang har Klikk med -59,8 prosent og Aftenposten med -39,4 prosent. Utviklingen til Klikk på "desktop" ser du under:

Ser man på totale tall, altså en ren pluss av mobiltall og desktoptall (som da ikke hensyntar dobbeltdekning) har TV 2 en vekst på 117 prosent siden 2012, mens Nettavisen har hatt en vekst på 90,2 prosent. Lavest vekst har det vært hos Aftenposten med 11,7 prosent. 

Høyest mobilvekst har det vært hos TV 2 med 449 prosent, Nettavisen med 484 prosent og Klikk med 505 prosent.

I reelle tall, altså ikke prosenter har VG fått over en million flere mobillesere siden 2012. I totale tall (en sammenlegging av desktop og mobil, som da igjen ikke hensyntar dobbeltekning har utviklingen vært slik):

1. VG + 696 139
2. TV 2 + 645 328
3. Nettavisen + 447 973
4. Dagbladet + 213 594
5. E24 + 171 093
6. Klikk + 68 401
7. Aftenposten + 61 233

Under er utviklingen for Aftenposten og Nettavisen siden 2012:

Det er ingen tvil om at de siste årene har vært en utfordring for norske medier på nett, og kanskje spesielt for en del av de tradisjonelle aktørene med unntak av VG som har befestet sin posisjon som sterk aktør. I tillegg har det vært sterk trafikkvekst for E24 og TV 2, som er de to eneste som har vekst på desktop siden 2012. Som man ser av grafen over var også Nettavisen og Aftenposten i 2012 omtrent like store, mens det nå fem år etter er større forskjeller.

Selv om det sies at Facebook ødelegger for norske medier så har altså alle de kommersielle norske mediene vekst de siste fem årene, så riktig så ille er det nok ikke... 

Det er ingen grunn til å oppdra jenter og gutter forskjellig

En ny undersøkelse viser at 6 av 10 kvinner mener at barn bør oppdras så kjønnsnøytralt som mulig. Tallet er noe lavere for menn, med 46 prosent av menn som mener at det er bra å være så kjønnsnøytrale som mulig.

Double portrait of two boys, brothers, isolated on brown

I England har dette fått kjeden John Lewis til å fjerne avdelinger for jenteklær og gutteklær (dog ikke enda på nett, og kun i butikk). Dette er erstattet med klær for "jenter og gutter" og "gutter og jenter" i tillegg til en serie med klær for begge kjønn.

Trenden er en del av en større utvikling vekk fra tradisjonell demografi. Mennesker over 55 år definerer seg som "eventyrlystne" og "sunne" - tradisjonelle beskrivelser på unge mennesker. I tillegg viser tall fra YouTube at det er flere menn enn kvinner som søker opp foreldreråd, mens de største gamerne blant unge er i ferd med å bli jenter. 

Vi er ikke lenger faste grupper som kan søkes opp med alder, kjønn og bosted. En liten rødhåret gutt fra Toten kan finne andre som også liker de rare tingene han liker på nett. En jente fra Nesodden kan finne andre barn som har hatt slemme foreldre som ikke har vaksinert avkommene sine for å diskutere hva man skal gjøre. Grensene er vekk, og det gir grenseløse demografier. Vi treffer hverandre på tvers, med interesser og meninger som bakgrunn. 

Det vil nesten alltid være mange som har de samme interessene som deg. 

Det fører selvfølgelig til ekkokammere og at enkelte ting kan forsterkes, men for markedsførere er det andre problemer og utfordringer. Kjønn, bakgrunn og alder er ikke lenger viktig. Demografien er borte. Segmentene inndeles basert på helt andre faktorer. Historiene vi leser, det vi deler og det vi liker.

Det er slik at vi er like inni, samme hvilken bakgrunn vi har. Millennials mener allerede at den gamle kjønnsinndelingen har gått ut på mote. Greit nok at man seksuelt er tiltrukket av en type kjønnsorgan, men det behøver ikke å ha noe å si for personlighet eller interesse.

Når normene ikke lenger er der betyr det at det statiske budskapet ikke lenger fungerer. Kvinner sier de ikke liker avkledde kvinner i reklame (93 prosent), men det er nesten det samme hos menn (50 prosent). 

Vi blir mer personligheter, og disse personlighetene krever at budskapene er tilpasset deres hverdag med historier som jeg kan forholde meg til. Ikke noen jeg kan ha sett, ikke naboen eller min kone. Meg. Det er jeg som skal tørke av kjøkkenplaten. Og da fungerer det dårlig å lage 50 forskjellige dyre TV-reklamer så jeg skal kjenne meg igjen.

Sånn hvis du lurte på hvorfor folk lager enklere og bedre annonsering med mye innhold. 

Likevel, tilbake til det kjønnsnøytrale. Barn er ikke i utgangspunktet verken rasister eller har noen kjønnsfordommer. Hvis de kommer så blir de tillært av voksne, eller andre barn. Deres fargeblindhet for alt som ikke handler om å være "snill" eller "like det jeg liker" er i ferd med å bli hverdagen også for oss voksnere.

Vi strekker i større grad ut hendene på tvers, til hverandre over landegrenser og gammeldagse oppfatninger av demografi.

Undersøkelsen om kjønn er gjennomført av Havas. Aldersundersøkelsen er fra Mintel. Millennialsundersøkelsen er eldre, fra 2015, og fra Intelligence Group.

Hvorfor gårsdagens ledere skaper et stort merkevareproblem

Businessman inside of cube.

Ledelse er det å klare å gjøre visjoner om til virkelighet. Ordene er ikke mine, men innleder kapittelet om innholdsledelse i boken Praktisk innholdsmarkedsføring. Mannen som sa ordene var Warren Bennis, en av de mest visjonære folkene innenfor moderne ledelse. 

Det britiske trendbyrået Trendwatching har i sin kvartalsrapport kalt dette Glass Box Brands. Det kommer jeg tilbake til. Hvordan vi alle sitter i glasshus, men hvor gårsdagens ledere kaster stein.

I en artikkel i Forbes skrev forfatteren og foredragsholderen Jacob Morgan det følgende i 2013 om kravene til en moderne leder:

Følg fra fronten
Forstå teknologi
Led ved eksempel
Omfavn sårbarhet
Tro på å dele

I boken om innholdsledelse skriver jeg følgende:

I et samfunn hvor åpenhet og gjennomsiktighet er noen av de sterkeste drivkreftene som finnes, kan ikke informasjon holdes tilbake ovenfor ansatte og gruppen man skal lede. Som det sies så vil informasjon være fri, også innad i organisasjoner. Det er ingenting som er mer skadelig enn at informasjon om en organisasjon kommer utenfra. Skaden ved det er mye høyere enn skaden som eventuelle lekkasjer kan medføre.

Tillit internt skaper også tillit eksternt, og tillit sammen med respekt er ikke noe man før. Det er noe som må fortjenes, over tid.

Glasshusene til Uber med sine interne skandaler, eller United som dro en passasjer ut av flyet er to eksempler på hvordan små ting blir til store merkevareproblemer. Som Trendwatching identifiserer så er den interne kulturen plutselig blitt en av de sterkeste eksterne historiene for merkevareeffekt. Den moderne lederen som er lyttende, snakkende, energioverførende, støttende og omfavnende skaper historier som interne deler i sine kretser som fort kan bli til store saker. Som Googles brev om kvinnelige IT-ansatte. Som interne lekkasjer i norske firmaer.

Det nytter ikke å ha en visjon om å være miljøforkjemper når lastebilsjåførene lar bilene stå på tomgang for å vente på parkeringsplasser som Norsk Gjenvinning har gjort. De fleste merkevarer er vant til at ansattes eksterne oppførsel påvirker oppfatningen av, men også at den interne er for mange gammeldagse ledere nytt. 

Løsningen er vanskelig, men enkel samtidig:

1. Snakk alltid med samme stemme

2. Mer åpenhet

3. Vis sårbarhet

Hvis man alltid snakker på samme måte bygger det tillit, hvis man er åpen på problemer og svarer ærlig på spørsmål stoler vi på alt som sies og spesielt hvis det viser sårbarhet. Vi vet at andre også er mennesker, og at mennesker kan gjøre feil. For det var vel ikke en datamaskin som gjorde en tabbe når NTB meldte at kongen var død?

Har du opplevd ledere som holder igjen for mye informasjon, eller organisasjoner som hadde hatt godt av å være mer åpne?

PS! (Egenreklame for egen bok) Vil du lese mer om moderne ledelse, innholdsledelse og selvfølgelig den effektive formen for markedsføring med innhold kan du lese boken. Den finnes på enkelte bibliotek, i nettbutikker og bokhandler om du spør. Dem heter Praktisk Innholdsmarkedsføring.